Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya tahvilleri, bölgedeki borç krizi ortamında, yatırımcıların en güvenli yatırım aracına yönelmeleri ile birlikte, bugünkü beş yıl vadeli tahvil ihalesine satış miktarının iki katı kadar talep gelmesinin ardından değer kazandı.

İki yıl vadeli İspanyol tahvilleri, bütçe açığını azaltmak amacıyla kanun koyucuların ilave vergi artırımlarını ve harcama kısıntılarını görüşmeye hazırlanmalarının etkisi ile yükseldi ve bu kağıtların faizi son beş ayın en düşük seviyesine indi. İtalya'da ise tahviller, Başbakan Mario Monti'nin bugün krizi görüşmek üzere ALmanya Başbakanı Angela Merkel ile biraraya gelecek olmasının etkisi ile değer kazandı. Almanya'nın bugün maksimum 4 milyar euroluk satış yapmayı hedeflediği beş yıl vadeli tahvil ihalesine 8.97 milyar euroluk (11.5 milyar euro) alım teklifi geldi.

Paris'te BNP Paribas SA sabit getirili menkul kıymetler kıdemli stratejisti Patrick Jacq, "Faizler çok düşük, ancak çok sayıda yatırımcı bazı AAA notlu kağıtları portföylerinde tutma ihtiyacı hissediyor" dedi ve "Daha iyi ortam göreceli olarak kırılgan kalmaya devam ediyor ve halen hayalkırıklıklarına açık" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi iki baz puan düşerek, Londra saati ile 11:02'de yüzde 1.87'ye indi. Ocak 2022'de vadesi dolacak yüzde 2 faizli tahvilin fiyatı 0.135 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 1.35 euro yükselerek 101.180'e çıktı. Beş yıl vadeli Alman tahvillerinin faizi de iki baz puan düşüşle yüzde 0.81'e geriledi.

İspanya'nın iki yıl vadeli tahvillerinin faizi 34 baz puanlık hızlı bir düşüşle yüzde 3.07'ye geriledi. Bu kağıdın faizi, böylelikle, düşüşünü üçüncü güne de taşıdı. Benzer vadeli İtalyan tahvillerinin faizi ise 20 baz puanlık düşüşle yüzde 4.79'a inerken, 10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi 14 baz puanlık gerilemeyle yüzde 6.98'e indi. Bu kağıdın faizi 5 Ocak'tan bu yana ilk kez yüzde 7 seviyesinin altına düştü.