Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de enflasyon, Aralık ayında, son 15 ayın en düşük seviyesine geriledi ve üretici fiyatları endeksi son iki yılın en yavaş artışını gerçekleştirdi. Bu veri, küresel yavaşlamanın ihracatı olumsuz etkilemesi bir ortamda, hükümete büyümeyi desteklemek için potansiyel yaratıyor.

Tüketici fiyatları endeksi, Aralık ayında, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.1 yükseldi. Bloomberg News'un anketine katılan 26 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 4 artış göstermesi bekleniyordu. Çin'de tüketici fiyatları, Kasım ayında yıllık yüzde 4.2'lik bir artış göstermişti.

Bugünkü enflasyon verileri, Avrupa'daki borç krizinin denizaşırı talebi olumsuz etkilediği ve yetkililerin emlak piyasasında fiyatları soğutmak amacıyla koydukları kısıtlamaları sürdürdüğü bir ortamda, Başbakan Wen Jiabao'ya, politikalarını büyüme üzerinde odaklaması imkanı verebilir. Çin'de ihracat ve ithalat, mevsimsel etkilerden arındırılmış rakamlarla, son iki yılın en yavaş artışını gösterdi. Öte yandan, gelecek hafta açıklanacak olan veri, Çin'de ekonominin son 10 çeyreğin en yavaş büyümesini gerçekleştirdiğini gösterebilir.

BNP Paribas SA'nın Beijing ofisinden ekonomist Ken Peng, "Enflasyon artık politikalar önünde bir engel oluşturmayacak ve yetkililer, politikaları gevşetme kararı için diğer ekonomik verilere daha fazla bakacak" dedi ve "Halen politika yapıcılar enflasyon konusunda bir süre daha temkinli kalabilir, zira enflasyon rakamı halen yıllık hedefin üzerinde" değerlendirmesinde bulundu.