Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Borç krizinin Avrupa'yı resesyona sürüklemesinin, ihracat görünümünü karartması üzerine Asya paraları, Tayland bahtı öncülüğünde zayıfladı.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi ikinci gününde de düşüş kaydetti; Tayland bahtı ise 17 yılın en düşük seviyesinden işlem gördü. MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün İspanya ve İtalya'nın kredi notu endişelerinin gölgesinde düzenleyeceği tahvil ihalelerinin öncesinde düştü. Euro Bölgesi'nde bugün açıklanacak olan sanayi üretimi verisinin, Kasım'da 3. kez düşüşe işaret edeceği tahmin ediliyor.

Avrupa'daki borç krizine ilişkin endişenin derinleştiğini ve risk iştahını azalttığını belirten Tokyo'daki Japan Center for Economic Research'ün araştırmacılarından Hideki Hayashi, bu tür endişelerin Asyalı ihracatçılara zarar verdiğini, bunun da Asya paralarına yansıdığını söyledi.

Tayland bahtı, ABD doları karşısında yüzde 0.2 değer kaybederek 31.81 seviyesine geriledi. Güney Kore wonu yüzde 0.1 zayıflayarak 1,157.50'den ve Endonezya rupisi de yüzde 0.5 kayıpla 9,208'den işlem gördü.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Euro Bölgesi'nde sanayi üretimin Kasım'da aylık bazda yüzde 0.3 daralmaya işaret edeceğini öngördü. Bir başka beklenti anketinde ise, Avrupa Merkez Bankası'nın bugünkü faiz toplantısında faizleri yüzde 1'de bırakacağı öngörüldü.