Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, İtalya ve İspanya'nın bu yılki ilk borçlanma ihaleleri öncesi, Fed'in ABD ekonomisinin geçen ay büyüdüğünü açıklamasının ardından alış ağırlıklı seyrediyor. ABD endeks vadeli kontratları fazla bir değişiklik göstermezken, Asya hisse senetleri aşağı yönde hareket etti.

Royal Bank of Scotland Group Plc, çalışan sayısını azaltacağını açıklamasının ardından yüzde 3.3 yükseldi. Dünyanın en büyük ikinci pompa üreticisi Sulzer AG, tüm yıl için siparişlerin yüzde 14 arttığını açıklamasının desteği ile yüzde 2.5 değer kazandı. İngiltere'nin en büyük süpermarket zinciri Tesco Plc, tatil dönemi satışlarının "hayalkırıklığı" yarattığını belirtmesi sonucu, perakendecilerin hisselerine gelen satışlara öncülük etti. Vestas Wind Systems A/S ve Delhaize Group SA , işçi çıkaracaklarını duyurmaları ile birlikte hızlı düşüşler gösterdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.1'in de altında bir yükseliş göstererek, Londra saati ile 08:44'te 250.01 puana çıktı. Endekste, düşen bir hisse karşılığı üç hisse değer kazandı. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1 düşerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.3'lük bir kayıp gerçekleştirdi.

Paris'te CamGestion fon yöneticisi Bruno Ducros, "İtalya ve İspanya'daki borçlanma kağıdı satışları piyasa için önemli faktörler" dedi ve "Fed'in ABD ekonomisindeki büyümeyi teyit etmesi iyi bir haber. Bu, piyasa için bir rahatlama ve ABD'de yavaşlama endişelerini azaltıyor. Piyasa büyüme bölgeleri arıyor" değerlendirmesinde bulundu.

İspanya ve İtalya hazineleri bugünkü borçlanma ihalelerinde toplam 17 milyar euroluk (21.5 milyar dolar) kağıt satmayı planlıyorlar. Almanya'da dünkü borçlanma ihalesinde, satış miktarının iki katı kadar alım teklifi geldi.

Fed, 2012 yılı Bej Kitap'ın ilk baskısında, ABD'deki ekonomik genişlemenin geçena ay iyileştiğini kaydederken, işe almaların sınırlı olduğunu ve konut piyasasının durgun kaldığını kaydetti.