Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasaları, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P) Fransa'nın "top" kredi notunu düşürmesi ve diğer sekiz Euro Bölgesi ülkesinin notlarında da indirime gitmesinin ardından sert satışlarla karşılaştı. Asya hisse senetleri son bir ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, euro yen karşısında 11 yılın en düşük seviyesine indi ve metaller değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 13:52'de yüzde 1.3 aşağıda seyrediyordu ve bu, 19 Aralık'tan bu yanaki en hızlı düşüşü işaret ediyor. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.6 düştü. Euro yen karşısında yüzde 0.4 gerileyerek 97.17 yen seviyesine indi ve Çin para birimi yuan son bir ayın en hızlı değer kaybını yaşadı. 10 yıl vadeli Avustralya tahvillerinin faizi 15 baz puan düşüşle yüzde 3.69'a geriledi ve Kasım ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmeye yönlendi. Bakır yüzde 0.4 gerilerken, çinko ve nikel fiyatları da aşağı yönde hareket etti.

Fransa bugün 8.7 milyar euro (11 milyar dolar) tutarında borçlanma kağıdı satışı yapmayı planlıyor. Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) da yarın 1.5 milyar euroluk tahvil satışında bulunacak. Hong Kong'un üst düzey yöneticisi Donald Tsang, Avrupa borç krizinin Asya'yı etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda, ülkenin kamu borç yükünü (dünyanın en büyük borç yükü) kontrol altına almanın kritik önemde olduğuna dikkat çekti.

Des Moines, Iowa merkezli Principal Global Investors LLC'nin CEO'su Jim McCaughan, "Piyasalarda birkaç gün gerçek bir belirsizlik devam edecek" dedi ve "S&P haberi, piyasanın zaten bildiğini makul hale getirdi. Piyasa, notu düşürülen bu ülkelerin kredi kalitesinin zaten o seviyelerde olmadığını ve temerrüt olasılığının çok daha fazla olduğunu biliyordu" değerlendirmesinde bulundu.