Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de Salı günü açıklanacak olan ve son 10 çeyreğin en düşük hızında ilerlemeye işaret etmesi beklenen büyüme rakamlarının öncesinde ve Standard&Poor's'un aralarında Fransa'nın da yer aldığı 9 Avrupa ülkesinin kredi notunu indirmesinin ardından Çin Borsası düşüş kaydetti. Şanghay Bileşik Endeksi 4. gününde de geri adım attı.

Dünyanın en büyük kuru dökme yük gemisi operatörü China Cosco Holdings Co., ticari şirketler arasındaki kayıplara öncülük etti. Emtia fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Çin'in en büyük bakır üreticisi Jiangxi Copper Co. yüzde 1.7 ve PetroChina Co. yüzde 0.9 değer kaybetti. Likör üreticisi Wuliangye Yibin Co., Xinhua Haber Ajansı'nın bazı ürünlerinin testleri geçemediğini yazmasının ardından düşüş kaydetti.

Avrupa'daki not indirimlerinin, o ülkelerdeki borçlanma maliyetlerini sıçratacağını ve ekonomik büyümeye zarar vereceğini söyleyen Dazhong Insurance Co.'nun fon yöneticilerinden Wu Kan, "yarın açıklanacak GSYH rakamları da iyi olmayacak ve bu da ilk çeyrek rakamlarının iyi olmayacağına işaret edebilir" dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi, Çin Merkez Bankası'nın önümüzdeki haftaki Çin  Yeni Yılı tatilinin öncesinde bankaların  munzam karşılık oranlarını düşüreceğine yönelik spekülasyonun ortadan kalkmasıyla 13 Ocak'ta bir haftanın en sert düşüşünü kaydetmişti. Credit Suisse Group AG ve Royal Bank of Scotland Group Plc., enflasyonun, hükümetin parasal genişleme yeteneğini azaltacağını söyledi. Hisse senetlerindeki düşüş, endeksin son 2 yılın ilk kazancı olan geçtiğimiz haftaki kazançlarını da yüzde 3.8'e geriletti.

Quishi dergisinde yer alan makalede, Çin'in resmi istatistik kurumunun başkanı Ma Jiantang, ülkenin enflasyonunun, artan ücretler, ithal enflasyon ve arazi maliyetlerinden ötürü yeniden sıçrayabileceğini söyledi.