Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz hafta çıkmaza girerek durdurulmuş olan Yunanistan'ın kreditörleriyle tahvil swapları müzakerelerine bu hafta yeniden başlanıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise görüşmelerin her iki tarafına da bir anlaşma sağlamaları konusunda baskı yapıyor.

Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos 2 gün önce Uluslararası Finans Enstitüsü IIF ile görüşmelerine 18 Ocak'ta yeniden başlayacaklarını açıkladı. Yunan tahvillerini elinde bulunduran bankaları temsil eden Washington'daki IIF, 14 Ocak'ta Atina'ya bu haftanın ortalarında yeniden dönme gibi bir durumun olabileceğini, ancak bunun birkaç gün içindeki gelişmelere bağlı olduğunu söylemişti.

Avrupalı yetkililer ve Yunanistan'ın kreditörleri Yunanistan'ın 2020 itibariyle borçlarının, GSYH'sının  yüzde 120'sine indirilmesi hedefiyle, Ekim ayında açıkta olan Yunan tahvillerinde, gönüllü takas metoduyla yüzde 50 zarar yazılması konusunda anlaşmıştı. 13 Ocak'ta görüşmelerini durdurmuş olan iki taraf, uzun bir süredir ise swaplar için çıkarılacak yeni tahvillerin vadesi ve kuponlar üzerinde anlaşmakta zorlanıyor. Yazılması gereken zarar miktarında yaşanan düğüm, Yunanistan'ın temerrüt riskini de artırıyor.

Durumun ger geçen gün daha ciddi bir hâl olduğunu belirten Silvia Quandt Research'ün Frankfurt'taki analistlerinden Christian Muschick, finansal piyasaların bir sonuç görmek istediğinin altını çizerek, politikacıların taraflara baskı yapması gerektiğini söyledi.

Yunanistan ortak bir nokta bulmak için bu hafta yeniden görüşmelere başlarken, aynı dönemde Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu yetkilileriyle de ülkenin ikinci kurtarma paketinin şartlarını kararlaştırmak üzere Atina'da resmi müzakerelere de başlıyor. 14 Ocak'ta konuşan Venizelos, Yunanistan'ın planın taslağını 23 Ocak'taki Euro Bölgesi Maliye Bakanları zirvesine yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.