Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ASYA YENİ GÜNDEN UMUTLU, EMTİA YÜKSELİYOR

Avrupa'da inen notların ardından belirsizliğin ortadan kalkması ve indirimlerin gelebileceğinin Aralık ayı başında açıklanmış olması ile piyasalar not haberlerinden etkilenmedi. 9 ülkenin uzun vadeli kredi notunu indiren kredi derecelendirme kuruluşu S&P dün de Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) uzun vadeli borçlanma notunu en yüksek derece olan AAA'dan AA+'ya indirdi. Böylece yerini Temmuz 2012'de kalıcı olarak Avrupa Denge Mekanizması'na (ESM) bırakacak olan fon da artık en üst kategorideki yerini kaybetmiş oldu. Diğer yandan fonun görünümü 'Gelişmekte' olarak bırakıldı. Böylece, bundan sonra fona garanti veren ülkelere katılım paylarını artırırlarsa fonun notu yeniden AAA olabilecek, ancak garantiler artırılmazsa fonun notu da garantör ülkelerle beraber hareket edebilecek.

Euro Bölgesinde Almanya hariç durağan görünümde AAA notu olan ülke
bulunmuyor. Son indirimlerden sonra da sadece 4 ülkenin AAA notuna sahip
olduğu görülüyor.

Haber akışının ardından kısa vadeli ihalelerde hedeflenilen 8.7 milyar Euro'ya yakın borçlanan Fransa AAA olan notunu kaybetmesinin ardından ilk ihalede fazla faiz ödemek zorunda kalmadı. Bu da yatırımcılar tarafından olumlu algılanırken Euro / Dolar güne 1.2728'den başlıyor. Gösterge niteliğindeki Eurostoxx 600 Endeksi % 0.78 yükseldi. MSCI Asya Endeksi % 1.7 artış kaydetti. Büyüme rakamı, % 8.7 olan Bloomberg beklentisini % 8.9 ile yenen Çin de Asya'da moral veriyor. Açıklamanın beklentiyi aşması kadar büyümenin son 10 çeyreğin en düşüğünde açıklanması da parasal genişleme bekleyen oyuncuları umutlu kılıyor. Şanghay Bileşik Endeksi % 4 primli, Japonya'da ise Nikkei 225 Endeksi %1.05 yukarıda. 10 Asya para biriminden oluşan Bloomberg-JP Morgan Endeksi, Dolar'a karşı % 0.19 primli.

AVRUPA'DA YENİ GÜN VE TÜRKİYE

Risk iştahının canlandığı günde kıta yatırımcılarının aradarında yükselen
fiyatlar, tahvil ihaleleri ve Yunanistan olacak. İrlanda, Portekiz ve Yunanistan'daki kurtarma paketlerini kısmen bono ihaleleri ile finance eden ve dün notu inen EFSF bugün 1.5 milyar Euro'luk ihaleye çıkacak ve kısa vadeli para arayacak. Tek fonlama kaynağı olarak kısa vadeli ihaleleri kullanan Yunanistan da 3 aylık ihalede 1.25 milyar Euro arayacak. İspanya'da ise not düşüşünün ardından ilk ihaleler yapılacak, vadeler 12 ay ve 18 ay olacak. Yunanistan'da özellikle takip edilen husus ise özel sektörün Yunan borcunun silinmesine katkısı olacak. Cuma günü ara verilen görüşmelerin kreditörler ile ülke arasında kaldığı yerden Çarşamba günü itibariyle devam etmesi bekleniyor. Borcun yarısının silinmesine razı olan kreditörlerin yeni borç üzerine düzenlenecek bononun kuponu konusunda anlaşamadıkları biliniyor. Mart ayında 14 milyar Euro'luk kupon ödemesi olan ülkenin temerrüde düşmemesi için önce borca katılım konusunu ardından da bugün ülkeye gidecek Troika heyeti ile kurtarma paketi konusunu çözmesi gerekiyor.

Risk iştahının canlandığı dönemde 'Normal Günler' ilan etmeye devam eden Merkez Bankası piyasayı gösterge faizi olan % 5.75'ten fonlamaya devam
ediyor. Fonlama maliyeti gerileyen piyasa oyuncuları faizi de aşağı itiyorlar. Gösterge faiz % 10.74'e inerken Dolar / TL de güne 1.8459'dan başlıyor. Euro / TL 2.35'in altına kaydı ve Sepet Kur 2.10'un altına inmiş durumda. TL varlık fiyatlarına olan ilgi Borsaya da olumlu yansıyor. İMKB 100 Endeksi % 2.4 artışla günü 52.797 puandan tamamladı. Bugün Hazine tarafından düzenlenecek 14 aylık ve 6 yıllık ihaleler izlenecek.

Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :

- 09.00 AB Yeni araç kayıtları

- 12.00 Euro Bölgesi TÜFE

- 12.00 Almanya Zew Endeksi

- 12.30 Macaristan, 45 milyar HUF tutarında 3 ay vadeli Hazine bonosu ihalesi gerçekleştirecek                        
- 16.00 Kanada Merkez Bankası, faiz kararını açıklayacak.

- 21.00 Brezilya Merkez Bankası faiz toplantısı başlayacak.

- Hazine valör tarihi 18 Ocak, İtfa tarihi 20 Mart 2013 tarihli Kuponsuz
Devlet Tahvili TL

- Hazine valör tarihi 18 Ocak, İtfa tarihi 27 Ocak 2018 tarihli Değişken
Faizli Devlet tahvili ihraç edecek.              

Twitter.com/Gokhan_Sen
Gökhan ŞEN
Bloomberg HT Araştırma Bölümü