Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard&Poor's'un Fransa ve diğer 8 Avrupa ülkesinin kredi notunu düşürmesinin yatırımcılar tarafından çok fazla önemsenmemesinin sonucunda Tokyo Borsası, Avrupa piyasalarındaki sıçramayı sürdürerek yükseldi.

Satışlarının yüzde 40'ını Avrupa'da gerçekleştiren Nippon Sheet Glass Co., Fransa'da borçlanma maliyetlerinin düşmesi ve Stoxx Europe 600 Endeksi'nin 4 günden bu yana ilk artışını kaydetmesinin ardından yüzde 2.2 değerlendi. En büyük pazarı olarak Asya'yı gösteren fabrika robotu üreticisi Fanuc Corp., Çin'in ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyüdüğünü açıklamasının sonrasında yüzde 2.9 arttı.

Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.8 kazançla 8,445.68 puana yükselirken, daha kapsamlı Topix Endeksi de yüzde 0.6 artışla 729.41 puana çıktı. Her iki endeks de Standard&Poor's'un 9 Avrupa ülkesinin kredi notunu indirmesinin ardından dün 15 Aralık'tan bu yana en sert düşüşünü kaydetmişti.

Avrupa piyasalarının not indirimlerini çok fazla önemsediğini ve bunun da yatırımcılara moral verdiğini belirten Mitsubishi UFJ Asset Management Co.'nun genel müdürü Kenji Sekiguchi, Japon hisselerinin Avrupa borsalarının ardından gittiğini söyledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi dün S&P'nin Avrupa'nın 2. büyük ekonomisi Fransa'nın notunu indirmesinin ardından Fransa'da düzenlenen ilk tahvil ihalesinde borçlanma maliyetlerinin düşmesi üzerine 3 gündür devam eden kayıplarını sonlandırdı ve yüzde 0.8 yükseldi. ABD borsaları dün Martin Luther King tatili sebebiyle tatildi. S&P 500 Endeksi bugün yüzde 0.4 yukarıda seyrediyor.

Nippon Sheet Glass yüzde 2.2 artışla 137 yenden fiyatlandı. Satışlarının yüzde 40'ını Avrupa'da kaydeden bisiklet parçaları üreticisi Shimano Inc. yüzde 0.8 kazançla 3,640 yene çıktı.