Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya'daki hisselerin değerlenmesinin güvenli para birimlerinin cazibesini azaltması ve Çin'in GSYH'sının ekonomistlerinin beklentisinin üzerinde büyümesinin etkisiyle yen ve dolar, önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında geri çekildi.

Avustralya doları, Avustralya'nın en büyük ihracat pazarı olan Çin'den gelen emtia taleplerinin devam edeceği düşüncesiyle 16 önemli para biriminin 15'i karşısında değer kazandı. Bugün ABD'de açıklanacak olan New York bölgesinde imalatın Ocak ayında son 8 ayın en hızlı büyüdüğüne işaret etmesi beklenen verilerin öncesinde yen, euro karşısında 11 ayın en yükseğinden gevşedi. Singapur doları, şehir-ülkede ihracatın Aralık ayındaki sürpriz sıçramasının etkisiyle güçlendi.

Çin'in beklenenin üzerinde gelen GSYH rakamlarının piyasa beklentilerini yükselttiğini belirten Tokyo'daki Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities CO.'nun forex işlemleri baş yöneticisi Minoru Shioiri, Avustralya doları ve hisse senetleri gibi riskli varlıkların değerlendiğini, dolar ve yenin ise satış gördüğünü söyledi.

Dün euro karşısında 97.04 yen seviyesinden Aralık 2000'den bu yana en yüksek seviyesini kaydetmiş olan yen, bugün Tokyo'da saat 14:13 itibariyle yüzde 0.4 değer kaybetti ve 97.64'e geriledi. Dolar, euro karşısında yüzde 0.5 kazançla 1.2728 seviyesine çıktı ve 2 gündür süren kazançlarına ara verdi. ABD doları, yen karşısında büyük bir değişiklik kaydetmeyerek 76.72'den işlem gördü.

Çin ekonomisi 31 Aralık'ta sonlanan 3 aylık dönemde yıllık bazda yüzde 8.9 büyüdü. Beklenti, Çin ekonomisinin yüzde 8.7 büyüyeceği yönündeydi.