Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın 20 Mart'taki 14.5 milyar euroluk tahvil itfasının öncesinde kreditörleriyle görüşmelerin durdurulmasının ardından, mali krizdeki ülkenin temerrüte düşen ilk Euro Bölgesi ülkesi olmasını önlemek için süresi azalıyor.

Euro Bölgesi'nin ilk borç yapılandırması olan Yunanistan'ın borçlarının yüzde 50'sinin zarar olarak yazılmasına ilişkin kreditörlerle yapılan görüşmelere 5 günlük ara verilmesinin ardından Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos, yarın ülkenin kreditörlerini temsil eden grupla bir araya gelecek. Yunanistan'ın resmi kreditörlerinin temsilcileri, daha fazla yardım verilmesini de karara bağlayacak olan harcama ve bütçe kesintilerini görüşmek üzere 20 Ocak'ta yeniden masaya oturacak.

Önümüzdeki haftaların Yunanistan'ın programı için en zor dönem olacağını belirten Londra'daki Bank of America Corp.'un Döviz stratejistlerinden Athanasios Vamvakidis, kontrolsüz temerrütünün önlenebilmesi için tüm bunların Mart'ın ortası gibi tamamlanması gerektiğini söyledi. Vamvakidis, bunun imkansız bir şey olmadığını, ancak kaybedecek çok şeyin olduğu, bir hayli zorlayıcı bir durum olduğunu ifade etti.

13 Ocak'taki konuşmasında Papademos, tahvil swapları ve kredilerle ilgili sorunlar giderilene kadar ülkenin "akut ekonomik riskler" ile karşı karşıya bulunduğunu söylemişti.