Piyasalar Çin ve Avrupa iyimserliğiyle "alıcılı"
-
Piyasalar, Çin'de politikasının gevşetileceği beklentisi ve Avrupa'da borçlanma maliyetlerinin düşmesinden olumlu etkileniyor
Çin'de ekonomik büyümenin % 8,9 ile iki yılı aşkın sürenin en düşük seviyesine inmesinin para politikasının gevşetilmesi beklentisini güçlendirmesi ile birlikte Asya borsalarının genelinde % 1'in üzerinde, Çin Shangai Endeksi'nde ise % 4,2 pozitif seyir gözlendi.
S&P 9 Euro Bölgesi ülkesinin kredi notunu indirmesinin ardından dün gerçekleşen Fransa kısa vadeli borçlanma kağıdı ihracının başarılı geçmesinin ardından bugünde İspanya tahvil ihracı vardı. İspanya 12 aylık ihracında 3,5 kat talep gelirken, 18 aylık ihraca 3,2 kat talep geldi. Hedefin biraz altında borçlanma gerçekleşirken, borçlanma maliyeti bir önceki ihaleye kıyasla yarı yarıya düştü. İhracın ardından Avrupa borsalarında yükseliş hız kazandı. Almanya, İtalya, İspanya borsaları %2'ye yakın primli seyrederken, Avrupa borsalarına gösterge niteliğindeki Euro STOXX 600 Endeksi %1,2 artıda.
Yılın ilk 2 ayında yoğun ihraç programı bulunan Hazine bugün gerçekleştireceği 14 ay ve 2018 vadeli değişken faizli tahvil ihraçları ile yoğun programa başlangıç yapıyor. Bu hafta 4 milyar TL geri ödemesi bulunan Hazine'nin ihracı öncesinde gösterge niteliğindeki 2 yıllık tahvil faizi %10,72 seviyesinde. Merkez Bankası bugünkü haftalık repo ihalesinde %5,75'ten 7 milyar TL borç verdi. İhaleye gelen teklif ise 27,7 milyar ile dün gelen 22,9 milyar TL'nin üzerinde gerçekleşti.
Bugün ayrıca ABD tarafından bugün Citigroup ve Wells Fargo bilançoları gelecek. JP Morgan'ın sonuçları beklenenden hafif aşağıda gelmesine rağmen, yatırım bankacılığı biriminin düşük performansı moral bozmuştu.
Dünü gün içerisindeki en yüksek noktasından kapatan İMKB-100, yükselişin devamı adına ihtiyaç duyduğu dışsal etkiyi açılışta Asya'da buldu. İMKB-100 günün açılışını %1,1 primli 53364 puandan yaptı. Başarılı geçen İspanya tahvil ihracı ise Endeksin yükselişine ivme verdi. Bileşik Endeksi ilk seansı %1,82 yükselişle 53.756 puandan kapatırken, Endeks 53.314 - 53.849 bandında hareket etti. Sektörel endekslerde Gıda hariç hepsinde pozitif görünüm sözkonusu. Bankacılık Endeksi %3,0 yükseliş ile Bileşik Endeksi yukarı çeken sektör olarak göze çarpıyor. Morgan Stanley'ın Türk Bankaları raporunda "Ağırlık Artır" tavsiyesi verilen Garanti Bankasi hisseleri ilk seansı %4,1 primli kapattı.
Dolar / TL kuru bugünkü hazine ihraçları öncesinde 1,84'ün altına gevşemiş görünüyor. EUR / USD paritesi yeniden 1,2790'ye yükselmesine rağmen, doların zayıf seyri döviz sepetini aşağı çekiyor. Sepet 2,1959' civarında geziniyor.Risk iştahında görülen artış, dolar endeksini aşağı çekiyor. Gelişmekte olan ülke para birimlerin hemen hepsi dolar karşısında değerlenmiş durumda. Geçtiğimiz haftaki durgunluğun ardından emtia fiyatları yeniden yükselişte. Altının onsu 1662 dolar ile uzun süredir aşamadığı 1650 doların üzerinde seyrediyor. ABD ham petrolü ise %2 artış ile yeniden 100 doların üzerine çıktı.
Cihan Başkal
Bloomberg HT
Araştırma Bölümü
cbaskal@bloomberght.com