Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, açıklanacak verilerin ekonomik toparlanmaya yönelik işaretler vereceği tahminlerinin etkisi ile dolarda görülen düşüşün desteği sonucu, içinde bakırın da bulunduğu emtia grubundaki yükselişlere paralel olarak, çıkışını üçüncü güne taşıdı.

Spot altın yüzde 0.4 yükselerek ons başına 1,658.45 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 13:40'ta ons başına 1,654.48 dolar seviyesinde seyrediyordu. Metal dün ons başına 1,667.90 dolara kadar çıktı ve 13 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesini görerek, bu yılki kazancını yüzde 6.7'ye genişletti. Şubat teslimati altın kontratı, New York Comex piyasasında fazla bir değişiklik göstermeyerek ons başına 1,655.20 dolarda kaldı.

Dolar, bugün açıklanacak olan ABD sanayi üretimi ve konut sektörü güven verileri öncesi, önemli para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybetti. Dolar euro karşısında, Yunanistan için kreditörler komitesi üyesi ve bir hedge fon yöneticisinin, anlaşmanın yakın olduğunu kaydetmesinin ardından ikinci günde de düştü. Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos, özel sektör tahvil yatırımcıları ile görüşmelere bugün yeniden başlayacak.

Shandong'da Zhongzhou Futures Co.'dan analist Qu Ying, "Güvenli liman yatırımları, son birkaç aydır, altından ziyade dolara gitti ve altın, özellikle sanayi metalleri omak üzere, diğer emtiadan yuön buldu" dedi ve "Altını son dönemdeki işlem bandı olan 1,550-1,700 dolardan dışarı çıkarabilecek fazla bir dürtü yok. Bu nedenle, yatırımcılar, fiyatlar yükseldiğinde karlarını realize ediyor, fiyatlar düştüğünde de piyasaya giriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Altın destekli ETF'lerdeki küresel altın varlıkları dün 2,360.757 ton ile son dört haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Dün ABD2de açıklanan New York Fed imalat sanayi endeksi, New York civarında imalat sanayinin son dokuz ayın en hızlı yükselişini gösterdiğini işaret etti. Almanya'da ise yatırımcı güveni Ocak ayında rekor hızda arttı. Bu gelişmeler, bakır fiyatlarının bugün yükslişini üçüncü güne taşımasına destek oldu.