Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de bugün açıklanacak olan sanayi üretiminde yükseliş ve konut inşaatçılarının güveninde artış beklenmesiyle güvenli varlık talepleri azaldı; dolar, önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında değer kaybetti.

Yunanistan'ın kreditörler komitesindeki bir hedge fonu yöneticisinin, ülkenin anlaşmaya yaklaştığını söylemesi, euroyu, dolar karşısında ikinci gününde de destekledi. Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos bugün ülkenin özel sektördeki tahvil sahipleriyle yeniden görüşmeye başlıyor. Avustralya doları Perşembe günü açıklanacak olan ve ülkenin Aralık ayında istihdamda artış kaydettiğine işaret etmesi beklenen verinin öncesinde 11 haftanın en yükseğine yakın seyretti.

ABD ekonomisinde toparlanma belirtileri olduğunu söyleyen Döviz ve faiz riskleri yönetimi şirketi Rochford Capital'in yönetici direktörü Thomas Averill, dolar ve yen gibi sığınılacak para birimi olarak görülen para birimlerinin önümüzdeki 12 ayda biraz daha fazla baskı altında kalacağını öngördü.

Dolar, euro karşısında yüzde 0.2 zayıflayarak 1.2758 seviyesine geri çekilirken, yen de euro karşısında dün kaydettiği yüzde 0.6'lık düşüşü devam ettirdi ve 97.88'den işlem gördü. Dolar/Yen paritesi 76.83'ten 76.72'ye geriledi.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler, Fed'in resmi verilerini açıklamasının öncesinde, ABD'de fabrika, maden ve kamu sektörü üretiminin Aralık ayında yüzde 0.5 artış kaydetmiş olacağı tahmininde bulundu. Sanayi üretimi Kasım ayında yüzde 0.2 düşmüştü. ABD Ulusal Konut İnşaatçıları/Wells Fargo İnşaatçı Güven Endeksi'nin de bu ay 22'ye çıkması bekleniyor. Bu rakam Mayıs 2010'dan bu yana en yüksek değere işaret edecek.