Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, İran'ın ihracatına yaptırım uygulanması durumunda Suudi Arabistan'ın arzı artıracağını açıklaması sonrası İran'ın Suudi Arabistan'ı uyarması ve ABD ve Almanya'da ekonomik büyüme işaretlerinin petrole talebin artacağı beklentilerini güçlendirmesi sonucu yükselişini ikinci güne taşıdı.

Petrol kontratları New York'ta yüzde 0.7 yükseldi ve bu haftaki kazancını yüzde 2'ye genişletti. İran, Suudi Arabistan'ı, krallığın Avrupa'nın İran petrolüne yaptırım uygulaması durumunda doğacak arz kaybını karşılayacağını açıklamasının ardından, "daha akıllı ve sorumlu" davranması yolunda uyardı. Dün açıklanan New York Fed imalat sanayi endeksi verisi, New York bölgesinde imalat sanayinin son dokuz ayın en hızlı artışını gerçekleştirdiğini gösterdi. Almanya'da ise yatırımcı güveni rekor hızda arttı. Londra'da işlem gören Brent petrolü ile New York vadeli kontratları arasındaki fiyat farkı daraldı.

Tokyo'da Newedge Group emtia-türev satış müdürü ve New York petrolünün bu ay varil başına 98 dolar ile 104 dolar arasında seyredeceği tahmininde bulunan Ken Hasegawa, "Piyasa, İran ile ilgili tansiyondan oldukça fazla destek buluyor" dedi ve halen, Avrupa'da çok fazla belirsizlik var ve bu faktör piyasada aşağı baskı yaratabilir" değerlendirmesinde bulundu.

Şubat teslimatı petrol, Nymex elektronik işlemlerinde, 72 sent yükselerek, varil başına 101.43 dolara kadar çıktı. Kontrat Singapur saati ile 14:06'da varil başına 101.25 dolar seviyesinde seyrediyordu. Kontrat dün, 13 Ocak'a göre 1.99 dolar yüselerek varil başına 100.71 dolardan kapanmıştı. New York piyasasında işlemler 16 Ocak'ta Martin Luther King Jr. günü tatili nedeniyle yapılmadı ve elektronik işlemler, takas amacıyla, dünkü işlemlerden hesaplara geçirildi.