Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Dünya Bankası'nın küresel büyüme tahminini düşürmesinin, Yunanistan'ın borç konusunda özel kreditörlerle anklaşmaya yaklaştığı haberlerini gölgelemesinin ardından son beş ayın zirvesinden düştü. Asya hisse senetleri bugün yükselirken, ABD endeks vadeli kontratları fazla bir değişiklik göstermedi.

BHP Billiton Ltd. ve Rio Tinto Group, madencilik hisselerine gelen satışlara öncülük etti. Commerzbank AG, Moody’s Investors Service'in bankanın finansal güç kredi notunu düşürmesinin ardından yüzde 4.1 değer kaybetti. Avrupa'nın en büyük yarıiletken ekipman üreticisi  ASML Holding NV, siparişlerin ilk çeyrekte iyileşeceğini açıklamasının ardından yüzde 1.4 yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.7 gerileyerek, Londra saati ile 08:30'da 251.6 puana indi. Endeks böylelikle, bu yılki kazancını yüzde 2.9'a daralttı. MSCI Asya Pasifik Endeksi bugün yüzde 0.3 yükselirken, Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.1'in altında bir düşüş gerçekleştirdi.

Dünya Bankası, bu yıl için küresel büyüme tahminini son üç yılın en hızlı oranında düşürdü ve Euro Bölgesi'ndeki resesyonun, Meksika ve Hindistan gibi gelişmekte olan piyasalarda yavaşlamanın hızlanabileceği tehdidini ortaya çıkardığını kaydetti.

Dünya Bankası, Bu düşük büyüme oranlarının yakalanması bile belirsiz" değerlendirmesinde bulundu.

Washington merkezli kuruluş, dünya ekonomisinin bu yıl yüzde 2.5 büyüyeceği tahmininde bulundu. Haziran ayında büyüme tahmini yüzde 3.6 seviyesindeydi. Daha önce yüzde 1.8 büyümesi beklenen Euro Bölgesi'nin yüzde 0.3 daralacağı öngörülüyor. Dünya Bankası ayrıca, ABD büyüme tahminini de yüzde 2.9'dan yüzde 2.2'ye çekti.