Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bugünkü verilerin ABD ekonomisinin Avrupa'daki borç krizine dayandığına işaret etmesinin beklenmesi gelişen piyasaların görünümünü yükseltti; Asya paraları, Filipin pezosu ve Güney Kore wonu öncülüğünde artış kaydetti.

Bloomberg anketine katılan ekonomistler ABD'de sanayi üretiminin, Kasım ayındaki yüzde 0.2'lik düşüşün ardından Aralık'ta yüzde 0.5 arttığına işaret etmesini bekliyor. Güney Kore Hükümeti ise Güney Kore'de mağaza satışlarının geçtiğimiz ay yüzde 11 ile Nisan'dan bu yana en büyük sıçramasını kaydettiğini açıkladı.

Küresel ekonomiye yönelik iyimserlik ve hisse senetlerine akan fonların Asya paralarını desteklediğini belirten Tokyo'daki Mizuho Corporate Bank Ltd.'ın Asya ve gelişen piyasalar ekibinin başkan yardımcısı Sadaaki Kondou, yine de Avrupa'daki borç krizi kaynaklı endişeler devam ettikçei yatırımcıların agresif bir şekilde daha riskli pozisyonlarda bulunamayacalarını söyledi.

Filipin pezosu, ABD doları karşısında dün kaydettiği yüzde 0.6 oranındaki kazançlarını artırarak, yüzde 0.3 değerlendi ve 43.518 seviyesine çıktı. Güney Kore wonu yüzde 0.2 artışla 1,143.65'e, Tayvan doları da yüzde 0.1 güçlenerek 29.956'ya yükseldi.

New York bölgesi sanayi üretim endeksi bu ay 8.19'dan 13.48'e çıkarken, Çin ekonomisi de yüzde 8.9 büyümeyle beklentilerin üzerinde hızda genişledi. Filipinler'deki politika yapıcıların yarınki faiz toplantısında politika faizini yüzde 4.5'ten yüzde 4.25'e indirmesi bekleniyor.