Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF), G20 ülkelerinden bir yetkiliye göre, kötüleşmekte olan Avrupa borç krizine karşı küresel ekonomiyi korumak içim kredi kaynaklarını 500 milyar dolar artırmayı değerlendiriyor.

Washington merkezli kuruluş, görüşmelerin gizli yürütülmesinden dolayı ismini vermeyen yetkiliye göre, Çin, Brezilya, Rusya, Hindistan, Japonya ve petrol ihrac eden ülkelere, en fazla katkıda bulunan olmaları konusunda baskı yapıyor. Yetkili, Fon'un bu konuda, 25-26 Şubat'ta Mexico City'de yapılacak olan G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısında anlaşmaya varılmasını istediğini belirtti.

Aynı yetkili, IMF'in halen elinde 385 milyar dolar kaynak olduğunu ve Fon'un önümüzdeki iki yılda küresel finansman açığı potansiyelinin 1 trilyon dolar olduğunu kaydetmesinin ardından, bu kaynağını 885 milyar dolara çıkarmayı planladığını söyledi.

IMF Başkanı Christine Lagarde, daha önce yaptığı açıklamada, çalışma arkadaşlarının, Fon'un halihazırda 385 milyar dolar olan kapasitesini artırmak için seçenekler üzerinde çalışmakta olduğunu söylemişti. Euro Bölgesi halihazırda 150 milyar euroluk (192 milyar dolar) bir katkının taahhüdünü vermişken, ABD yeni bir karşılıklı kredi oluşturmak için planları olmadığını açıklamış ve G20 liderleri ise geçen yılı konu hakkında farklı düşüncelerde tamamlamışlardı.

Lagarde, dün yaptığı açıklamada, "En büyük zorluk, krize yeterli biçimde tepki vermek ve birçok üst düzey direktör, Euro Bölgesi'nde borç krizini kontrol altına almak ve dünyanın diğer bölgelerindeki ekonomileri korumak için ortak çabanın gerekliliği ve aciliyeti konusunu vurguladı" dedi.