Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya hükümeti, borç krizinin rekor seviyedeki ihracatın sürdürülmesini zorlaştırması ve büyümenin yegane motoru olarak iç talebin kalması ile birlikte, bu yıl için ekonomik büyüme tahminini düşürdü.

Berlin merkezli Ekonomi Bakanlığı, bugün yaptığı açıklamada, Avrupa'nın en büyük ekonomisinin 2012 yılında yüzde 0.7 büyüyeceği tahmininde bulundu. Bu, Ekim ayındaki tahmin olan yüzde 1'in altında ve Euro Bölgesi için tahmin ortalamasının hafifçe üzerinde. Bakanlık, geçen yıl yüzde 3'e ulaşan ekonomik büyümenin, yılın ilk yarısında, ilerleyen dönemde hızlanmadan önce zayıf kalacağını kaydetti.

Çin ve diğer Asya ülkelerinden gelen talep, zayıf büyüme ya da ekonomik daralma Euro Bölgesi'ndeki diğer ülkeleri olumsuz etkilerken, Almanya'nın ihracatında hızlı artışa neden oldu. Borç krizi nedeniyle Avrupa'da ve diğer ülkelerde yavaşlayan talep, Bakanlık açıklamasına göre, Almanya'da ihracat büyümesini bu yıl yüzde 2'ye düşürdü. Bu oran, 2011 yılındaki yüzde 8.2'lik ihracat büyümesinin neredeyse dörtte birini işaret ediyor.

Ekonomi Bakanı Philipp Roesler, yaptığı açıklamada, "Almanya'da ekonomik büyüme yalnızca Avrupa'da sürekli büyüme ile mümkün" dedi ve "Bu nedenle, euro krizini aşmak için kararlı ve güvenilir adımlar atmalıyız" şeklinde görüş bildirdi. Roesler, Alman ekonomisinin üçüncü çeyrekte daha hızlı büyümesinin, krizin terbiye edilmesine bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

Almanya ekonomisi geçen yılın dördüncü çeyreğinde sürpriz bir şekilde yüzde 0.25 daralmış ve 2012 yılında resesyon riskinin artmasına neden olmuştu. Hükümet, resesyon beklemediğini açıkladı, ancak Ekonomi Bakanlığı'nın açıkladığı raporda, ekonomik büyümenin, yılın ilk yarısında, temel olarak, iç taleple süreceği vurgulandı.

Rapor, işsizlik oranının bu yıl, geçen yılki seviyesi olan yüzde 7.1'den yüzde 6.8'e düşeceği ve özel tüketimin yüzde 1.2 artacağını kaydetti.