Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya piyasaları, Çin'in kredi koşullarını gevşeteceği beklentisi ile alıcılı seyrediyor. Asya hisse senetleri değer kazanırken, bakır ve Kore para birimi won yükseldi. Petrol, ABD stoklarının son altı haftanın en hızlı düşüşünü göstermesinin ardından yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 14:16'da yüzde 0.9 yukarıda seyrediyordu. Endeks bu hareketle birlikte 9 Kasım'dan bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.6'lık bir sıçrama yaparken, Mart vadeli Standard & Poor’s 500 endeks kontratı fazla bir değişiklik göstermedi. Bakır yüzde 1.1 yükselerek son dört ayın en yüksek seviyesine çıktı. Güney Kore para birimi won 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. Avustralya CDS'leri son iki ayın en düşük seviyesine geriledi.

Konu hakkında bilgi sahibi olan ve ismini vermeyen kaynaklara göre, Çin, en büyük beş bankasına kredilerini artırma izni verdi ve sermaye yükümlülüklerini rahatlatan bir plan üzerinde duruyor. Dünyanın en byük ikinci ekonomisi olan Çin geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 8.9 büyüdü ve bankalara uygulanan zorunlu karşılık oranı geçen yılın Aralık ayında 2008'den bu yana ilk kez düşürüldü.

Şanghay'da Shanghai River Fund Management Co. genel müdürü Zhang Ling, "Hükümetin temel görevi, bu yıl istikrarlı büyümeyi devam ettirmek olacak" dedi ve "Önümüzdeki günlerde, büyüme odaklı tedbirler göreceğiz ve krediler üzerindeki kısıtlamaların azaltılması iyi bir başlangıç" değerlendirmesinde bulundu.