Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa, bugün Standard&Poor's'un kredi notu indiriminden sonra ilk kez orta ve uzun vadeli tahviller ile düzenleyecek olduğu ihalesinde 9.5 milyar euro değerinde tahvil satmayı hedefliyor.

AAA notunu yitirmiş olan Fransa'nın bu önemli sınavında, 6.5 milyar ila 8 milyar euro değerinde 2,3 ve 4 yıllık; 1 milyar ile 1.5 milyar euro arasında da 2016-2040 arasında vadelere sahip enflasyon endeksli tahvil satışı yapılacak.

1 ay önce yapılan kredi notu uyarısının ardından S&P'nin 13 Ocak'ta Fransa'nın notunu AAA'dan AA+'ya indirmesi, ne bu haftanın başında yapılmış olan Fransa'nın bono ihalesini olumsuz etkiledi ne de varolan tahvillerde satışlara sebep oldu. Bugün tahvil ihalesi ise, Avrupa'nın ikinci büyük ekonomisinin resesyona girmiş olabileceği ve Euro Bölgesi'ndeki borç krizinin devam ettiği dönemde, Fransa'nın yatırımcının iştahını test edeceği zorlu bir sınav olarak öne çıkıyor.

Deutsche Bank AG'nin sabit gelir stratejileri müdürü Mohit Kumar, Fransız tahvillerinin fiyatlarının biraz pahalı bulunmasına rağmen, yerli yatırımcıların taleplerinin güçlü olmasının beklendiğini söyledi.

Fransa'nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi dün S&P'nin Fransa'ya not indirimi yaptığı 5 Aralık'taki yüzde 3.13 oranının altında, yüzde 3.01 olarak seyretti. Ülkenin borçlanma maliyetleri, not indirimin ardından 16 Ocak'ta düzenlenen 8.59 milyar euroluk ilk tahvil ihalesinde düştü.

Bu hafta, kredi notu 2 kademe indirilerek A'ya çekilmiş olan İspanya da 12 aylık tahvil ihalesinde 1 ay öncekinin yarı maliyetinde borçlandı. S&P tarafından kredi notu "çöp" kademesine indirilmiş olan Portekiz ise bu hafta 2.5 milyar euroluk 3, 6 ve 11 aylık hazine tahvili sattı.