Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük ekonomisinde toparlanma sinyallerinin artması ve Uluslararası Para Fonu'nun kredi kapasitesini artırabileceğini açıklamasının ardından Asya paraları 2 ayın en yükseğine yakın seyretti.

Asya Borsalarındaki artışın etkisiyle Güney Kore wonu 3. gününde de değerlenirken, Filipin pezosu, merkez bankasının para politikası toplantısının öncesinde 8 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. IMF, küresel ekonomiye Avrupa'daki borç krizinde destek olmak amacıyla kredi kaynaklarını 500 milyar dolar artırmayı planlıyor.

Küresel hisse senetleri piyasasındaki kazançlarla, risk iştahının açıldığını belirten Seul'daki Hana Bank'ın forex işlemcilerinden Lee Jin Ill, Döviz hareketlerinin kısa vadede euro ve hisse senedi piyasalarına göre belirleneceğini söyledi.

Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 0.5 değer kazanarak 1,136.43'a  yükseldi. Filipin pezosu da yüzde 0.3 primle 43.298 seviyesine çıktı. Tayvan doları yüzde 0.2 kazançla 29.932'den ve Malezya ringgiti de yüzde 0.3 artışla 3.1005'ten işlem gördü.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Fed'in dün ABD'de sanayi üretiminin Kasım ayındaki yüzde 0.3'lük düşüşün ardından Aralık'ta yüzde 0.4 büyüdüğünü açıklamasının ardından 10 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Asya'daki yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi dün 116.34 puanla 14 Kasım'dan bu yana en yüksek düzeyine işaret etti. Endeks bugün yakın seviyelerde seyretti.

Küresel kaynaklar bu ay sattıklarının 4.1 milyar dolar üzerinde Hindistan, Endonezya, Filipinler, Güney Kore ve Tayvan varlığı satın aldı.