Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin not indiriminin ardından yatırımcılarını güvenini test etmeye devam eden Fransa'da bugünkü tahvil ihalesinde borçlanma maliyeti düştü. İspanya ise bugünkü ihalesinde hedef miktarının üzerinde tahvil sattı. Başarılı geçen tahvil ihalelerinin ardından euro değerlendi; Avrupa Borsaları ise 4. gününde de yükseldi. Bakır, Çin'in kredi kontrollerini gevşeteceği sinyallerinin etkisiyle 4 ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

Euro, dolar karşısında yüzde 0.4 değer kazanarak 1.2896 seviyesine çıktı. 10 yıllık Fransız tahvillerinin getirisi 1 baz puan düşüşle yüzde 3.13'e gerilerken; İspanya'nın tahvil faizleri ise 10 baz puanlık artışla yüzde 5.25'e çıktı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 artışla, 5 ayın en yükseğinden kazançlarını genişletti. Standard&Poor's 500 Endeks Vadelileri dalgalı seyir izledi; Şanghay Bileşik Endeksi ise yüzde 1.3 primlendi. Bakır yüzde 1.8 oranında ralli yaptı.

İspanya, bugün 4.5 milyar euro hedefiyle açtığı tahvil ihalesinde 6.61 milyar euro borçlanırken, Fransa'nın 2014 vadeli tahvillerinin ihalesinde, faiz Ekim ayında yüzde 1.58'den yüzde 1.05'e geriledi. Konuyla ilgili bilgisi olan kaynaklar, Çin'in büyük bankaların kredilerini artırmasına izin verdiğini ve sermaye zorunluluklarını gevşetmeyi planladığını söyledi.

Avrupa'daki her iki ihalenin de iyi geçtiğini söyleyen Amsterdam'daki ING Bank NV'nin gelişen piyasalar müdürü Padhraic Garvey, İspanya'nın piyasalara, tahvillerinin hala kayda değer talebi olduğunu gösterdiğini söyledi. Garvey, sonuçların birkaç haftadır görülen beklentilerle de uyumlu olduğunu da belirtti.