Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da borçlanma maliyetlerinin düşmesi ve küresel ekonomideki toparlanma sinyalleri, gelişen piyasa varlıklarının talebini destekledi ve Asya paraları 3. haftasını da güçlü tamamlamaya yöneldi.

Çin'in dördüncü çeyrekte GSYH'sının beklentinin üzerinde büyümesi, Filipinliler'in para transferlerinin hızlanması ve ABD'de işsizlik başvurularının 4 yılın en düşüğüne gerilemesiyle Güney Kore wonu, 6 haftann en yüksek seviyesine çıktı. Küresel fonlar bu hafta Güney Kore ve Tayvan varlıklarına 1.5 milyar dolar aktarırken, bu haftanın ilk 3 gününde Hindistan'a da 485 milyon dolarlık para girişi oldu.

Avrupa'daki borç krizinin en azından daha kötüye gitmemesinden ötürü, ABD ve Çin ekonomilerinde iyimserliğin hakim olduğunu belirten Bangkok'taki Sumitomo Mitsui Banking Corp.'un traderlarından Kozo Hasegawa, bunun Asya'ya giren fonları bir miktar artırdığını ve Asya paralarını desteklediğini söyledi. Hasegawa, Avrupa'daki sorunların yakın zamanda çözülmeyeceğini, bu sebeple beklentilerin aniden iyileşemeyeceğini ifade etti.

Asya'da yen hariç en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi bu hafta yüzde 0.8 artışla 116.40 puana çıktı. Güney Kore wonu, ABD doları karşısında yüzde 1.3 değer kazanarak 1,133.95'e; Malezya ringgiti yüzde 0.9 güçlenerek 3.1053'e, Filipin pezosu yüzde 0.9 artışla 43.33'e ve Hint rupisi yüzde 2.6 kazançla 5*.2375'e yükseldi.