Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, tahvil swapları planına ilişkin dünkü "uzun ve önemli" görüşmelerin ardından, özel kreditörler ile Yunan yetkililerin 3. günlerinde de bir araya geleceklerini söyledi.

Uluslararası Finans Enstitüsü IIF'nin yönetici direktörü Charles Dallara ve BNP Paribas SA'nın yönetim kurulu başkanının özel danışmanlarından Jean Lemierre ile buluşmasının ardından konuşan Venizelos, görüşmelerin olumlu bir havada geçtiğini belirtti.

Avrupalı yetkililer ve Yunanistan'ın özel sektör kreditörleri Ekim ayında, ülkenin borç oranını 2020 itibariyle yüzde 120'ye düşürme hedefiyle, Yunan tahvillerinde gönüllü olarak yüzde 50 zarar yazılmasında anlaşmıştı. Tahvil sahipleriyle anlaşılması, 20 Mart'ta 14.5 milyar euroluk itfa yapması gereken nakit sıkıntısındaki Yunanistan'ın 2. kurtarma paketinin temel öğelerinden biri.

2 gün önce görüşmelere yeniden başlanılmadan önce 13 Ocak'ta müzakereleri durduran anlaşmanın tarafları, kupon ve yeni tahvillerinin vadesi konusunda anlaşmakta sıkıntı yaşıyor. Kuponlar ve yeni tahvillerin vadesi, yatırımcıların ne kadar zarar yazmaları gerektiğini de belirleyecek.

Greylock Capital Management'ın başkanı ve Yunanistan'ın kreditörler komitesinin üyelerinden Hans Humes, görüşmeler konusunda "ihtiyatlı bir iyimserliğe" sahip olduğunu söyledi.