Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'in bakır ithalatının sıçramasından beslenen bakır önceki kayıplarını da eriterek yükselişe geçti. Bakırın değer kazanmasında öne çıkan bir diğer etken ise en büyük kullanıcılarından olan ABD'nin ekonomisinin 2011'in son çeyreğinde ivme kazanmış olması.

Londra Metal Borsası'ndaki üç ay vadeli bakırın metrik tonu önceki yüzde 0.2'lik kaybını eriterek yüzde 0.4 kadar artışla 8,254 dolar olurken Tokyo'da ise yerel saatle 12.29'da 8,245 dolarda işlem gördü. Üst üste iki hafta değer kazanan kızıl metal geçtiğimiz hafta yüzde 2.8 değer kaydetti.

ABD Ticaret bakanlığı'nın 27 ocak tarihinde açıklayacağı veriler öncesinde Bloomberg'in 64 ekonomisti üstünden yaptığı tahmine göre son çeyrekte yüzde 1.8 yükselen gayri safi yurtiçi hasılanın yıllık yüzde 3 büyümesi bekleniyor.

"ABD'den gelen olumlu veri Çin ile pozitif yöne bekleyiş oluşuyor." diyen Sydney'deki Mine Life Pty kurucusu ve kıdemli kaynak analisti Gavin Wendt, "Çin ve Asya tatilleri biter bitmez ivme devam edecektir." yorumunda bulundu.

Comex'teki mart teslimli bakırın poundu pek fazla değişim göstermeyerek 3.744 dolar oldu. Çin'de bu hafta piyasalar yeni yıl nedeniyle kapalı. Çin'in bakır ithalatı aralık ayında bir yıl öncesine göre yüzde 78 sıçrayarak 406,937 ton oldu.