Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Mali krizdeki Yunanistan'ın özel sektör kreditörlerini temsil eden Charles Dallara, ülkeyle borç takası anlaşması konusunda görüşen tahvil sahiplerinin maksimum tekliflerini verdiğini, bundan sonrasında kararı Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'na bıraktıklarını açıkladı.

Washington'daki Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) yönetici direktörü Dallara, AB ve IMF'nin, Yunanistan'ın temerrüte düşmesinin ve ekonominin iflas etmesinin önlenmesi için özel sektör kreditörlerinin şartlarını kabul edeceği konusunda umutlu olduğunu belirtti. AB Maliye Bakanları bugün Brüksel'de bir araya gelmeye hazırlanırken, Dallara, 18 Ocak'ta yeniden başlatılan borç takası görüşmelerinde konuşulan noktalara ilişkin bir detay vermedi.

Tekliflerindeki unsurların tarihi bir gönüllü borç takasına işaret ettiğini savunan Dallara, "şu anki soru, Avrupa'nın resmi sektörü ve IMF'nin bu teklife vereceği tepki" dedi.

Avrupalı yetkililer ve Yunanistan'ın özel sektör kreditörleri, borç krizindeki ülkenin borç oranlarının 2020 itibariyle GSYH'sının yüzde 120'sine çekilmesi hedefiyle Ekim ayında, 200 milyar euro değerindeki Yunan tahvilinde gönüllü olarak yüzde 50 zarar yazılması konusunda anlaşmıştı. Yunanistan ve kreditörleri arasında bir anlaşma sağlanması, 20 Mart'ta 14.5 milyar euroluk itfa yapması gereken borç krizindeki ülkenin ikinci kurtarma paketi için kilit noktalardan biri.