Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

AB İran'dan petrokimya ürünleri ithalatını da yasaklarken, bu ülkeye enerji sektöründe kullanılmak üzere ekipman ve teknoloji transferini durdurdu.

İran'dan ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı için yeni sözleşmeler yasaklanırken, yürürlükteki sözleşmeler uyarınca 1 Temmuz'a kadar ithalata izin verilecek.

Yaptırımla kapsamında AB'li petrokimya şirketleri İran'da yatırım yapamayacak ve ortaklıklar kuramayacak.

Tahran yönetiminin endişe veren nükleer programı nedeniyle başvurulan ilave yaptırımlar çerçevesinde İran Merkez Bankası'nın AB'deki aktifleri, meşru ticareti ve borç ödemelerini engellemeyecek şekilde kısmen dondurulacak.

Yaptırımlarla ayrıca Merkez bankası ve İranlı diğer kamu kuruluşlarına AB'de altın ve diğer kıymetli maden ticareti yasağı getiriliyor.

AB resmi gazetesinde yarım yayımlanarak yürürlüğe girecek yaptırımlar çerçevesinde, nükleer faaliyetlerde rol oynayan 3 yetkili ve 8 kuruluş kara listeye dahil edildi.

2010 yılı verilerine göre İran'ın AB'ye ihracatı 14,5 milyar euro ve AB'den ithalatı 11,3 milyar euro düzeyinde bulunuyor. İran'ın AB'ye satışlarının yüzde 90'ını petrol ve yan ürünleri oluşturuyor.