Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'ndeki politika yapıcıların bölgedeki resesyonu önlemek üzere attığı adımların euroyu aşağı çekmesiyle, euroya karşı pozisyon almayı, forex piyasalarındaki en yatırımlı işlem hâline getirebilir.

Avrupa Merkez Bankası'nın 2 yılın ardından ilk kez 3 Kasım'da politika faizini düşürmesinin ardından euroyla borçlanarak Avustralya, Brezilya, Meksika, Güney Kore ve Güney Afrika paralarına yatırmak, yüzde 8 getiri sağladı. Carry trade olarak bilinen hamlelerde, yen ile fonlanmış işlemler yüzde 0.3 düşüş kaydederken, dolar ile fonlananlar ise yüzde 1 kazanç getirdi.

Üçüncü yılına giren borç krizini Euro Bölgesi'ndeki hisseleri, ABD'dekilere kıyasla 2004'ten bu yana en ucuz seviyelere çeker, tahvil piyasasında geçtiğimiz ay rekor seviyede ralli yaşanırken, euronun düşeceğine oynayan yatırımcılar, euronun, carry trade kârlarına zarar verebilecek şekilde yakın zamanda değerlenmeyeceğini söylüyor. Avrupa'daki hükümetlerin kemer sıkma politikaları büyümeyi tehdit ederken, AMB Başkanı Mario Draghi, Dünya Bankası'nın daralma öngördüğü bölge ekonomisini desteklemek üzere faiz indirimlerine gitmek durumunda kalabilir.

Euro ve riskli varlıklar arasındaki korrelasyonda net bir kırılma görüldüğüne dikkat çeken Londra'daki Morgan Stanley'nin euro stratejisi müdürü Ian Stannard, bunun euronun bir fonlama parası olmasının nedenini açıkladığını söyledi.