Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa ve ABD'ye ilişkin ekonomik tahminlerin 1998'den bu yana en büyük ayrışmaya işaret ederken, Avrupa'daki varlıkların, ABD'dekilere kıyasla değerlemesi 2004'ten bu yana en düşük düzeyine geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi geçtiğimiz yılı yüzde 11 aşağıda tamamlamasının ardından defter değerinin 1.43 katından fiyatlanıyor. Bu oran Standard&Poor's 500 Endeksi için 2.14'lerde seyrediyor. 69 gündür en azından yüzde 30 daha ucuz fiyatlanan Stoxx 600 Endeksi, son 7 yılın en uzun süreli düşük değerlemesine işaret ediyor. Ekonomistler ABD'nin GSYH'sının 2012'de yüzde 2.3 büyümesini öngörürken, bu oranı Avrupa için yüzde 0.2 küçülme olarak tahmin ediyor.

Avrupa Borsalarının yükseleceğine oynayan piyasanın boğaları, ABD ve Avrupa arasındaki bu değerleme farkının düşükken alma fırsatı verdiğini söyleyerek, Amerikan ekonomisindeki gelişmelerle birlikte Stoxx 600 Endeksi'nde yer alan şirketlerin kârlarının da ortalama yüzde 9.8 yükseleceğine inanıyor. Hisselerin 5 yıllık boğa piyasasına girdiği 2003'te ABD'nin GSYH'sı Euro Bölgesi'ninkinin 2 katı hızında büyüdü. Endeksin düşeceğine oynayan yatırımcılar ise bütçe açıklarının her iki bölgeyi de geri sıçrama yapmaktan alıkoyacağını ve Avrupa'daki resesyonun, dünyanın geri kalanında da kayıplara neden olacağını söylüyor.

Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomik blok olmasına rağmen ABD'nin hâlâ daha en büyük ekonomi olduğunu, bu sebeple ABD'deki iyileşmenin, dünyanın geri kalanını da etkileyeceğini savunan UBS Wealth Management Americas'ın New York'taki baş yatırım stratejisti Mike Ryan, bunun kötü bir şey olmadığını söyledi.