Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İtalyan tahvilleri, Avrupa Birliği (AB) maliye bakanlarının bugün Brüksel'de gerçekleştirdikleri toplantıda, bölgedeki borç krizini çözmeye yardımcı olacak tedbirler konusunda ilerleme kaydedecekleri beklentisi ile yükselişini altıncı güne taşıdı.

10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi, Avrupa hisse senetlerindeki yükselişle birlikte yüksek getirili varlıklara yönelik talebin artmasının etkisiyle altı haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine indi. 10 yıl vadeli Yunan tahvilleri, Fransa Maliye Bakanı Francois Baroin'in, Yunanistan ile özel sektör alacaklılar arasındaki görüşmelerde ilerleme olduğunu açıklamasının ardından değer kazandı. 10 yıl vadeli Alman tahvilleri ise düştü.

Kopenhag'da Nordea Bank AB başanalisti Niels From, "Olası bir Yunanistan borç anlaşması ve bugünkü Avrupa Birliği toplantısı, her ikisi birlikte, piyasaya olumlu hava veren unsurlar" dedi ve "Alman tahvillerinin ciddi baskı altında olduğunu görmekteyiz" değerlendirmesinde bulundu.

10 yıl vadeli İtalyan tahvillerinin faizi 11 baz puan ya da 0.11 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 12:32'de yüzde 6.14 seviyesine indi. Bu kağıdın faizi gün içinde yüzde 6.13'e kadar inerek 8 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Mart 2022'de vadesi dolacak yüzde 5 faizli tahvilin fiyatı ise 0.77 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 7.70 euro yükselerek 92.185'e çıktı.

Euro Bölgesi'nin gösterge tahvili olan 10 yıl vadeli Alman tahvili yerine aynı vadede İtalyan tahvili tutmak için yatırımcıların talep ettikleri ekstra faiz 15 baz puan düşerek 417 baz puana geriledi.