Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupalı politika yapıcılar ile özel sektör tahvil sahiplerinin arasında, Yunanistan'ın borç sorununun çözümüne yönelik anlaşmazlık, piyasaları etkilemeye devam ediyor. Avustralya doları 12 haftanın zirvesinden düşerken, ABD endeks vadeli kontratları aşağı yönde hareket etti.

Aussie olarak da adlandırılan Avustralya doları yüzde 0.3 düşerek, Tokyo saati ile 13:48'de 1.0492 ABD doları seviyesine indi. Mart vadeli Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks kontratı yüzde 0.3 gerilerken, MSCI Asya Pasifik Endeksi fazla bir değişiklik göstermedi. Altın ve gümüş en az yüzde 0.2'lik kayıplar yaşadı. Doğalgaz fiyatları dünkü yüzde 7.8'lik yükselişini daha da genişletti. ABD Hazine tahvilleri, dört günlük düşüşün ardından değer kazandı. Avustralya ve Japonya'da CDS'ler Ekim ayından bu yana en düşük seviyelerine indi.

Çin, Hong Kong, Güney Kore ve Singapur'da piyasalar kendi takvimlerine göre yeni yıl tatili dolayısıyla kapalı. Avrupa maliye bakanları Yunanistan için daha fazla para verme konusunda ayak direyerek, özel sektör alacaklılara, zararın daha fazlasını üstlenme çağrısında bulunuyorlar. Hindistan'da ekonomik büyüme görünümü zayıf kalıp, enflasyon yüksek seviyesini korurken, ülkenin merkez bankası, 23 Ocak'ta yaptığı açıklamada, bugün faizlerde değişikliğe gitmeyeceğinin işaretini verdi.

Sydney'de Bloomberg television'a değerlendirmelerde bulunan AMP Capital Investors Ltd. yatırım stratejisi müdürü Shane Oliver, "Son bir ay civarında görülen böylesine büyük çaplı bir yükselişin ardından, piyasaların biraz kendini düzeltmesi beni şaşırtmaz" dedi ve "Avrupa'ya ilişkin halen çok fazla belirsizlik var ve Yunanistan'ın yeniden yapılandırılması henüz çözülmüş değil" şeklinde görüş bildirdi.

Bu yıl yüzde 6.3'lük bir ralli yapan MSCI Asya Pasifik Endeksi'nde bugün, yaklaşık aynı sayıda hisse senedi değer kazandı ve kaybetti. Endeksteki şirketlerin piyasa değeri toplamı, tahmini kar toplamının 12.7 katı seviyesinde. Bu, Bloomberg'in derlediği verilere göre, son altı yılın ortalamasının yüzde 24 altında.