Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

KITALAR TURU : ABD

Güne karışık Avrupa gündemiyle başlayan ABD piyasaları seansı da kararsız tamamladılar. 10 yıllık ABD tahvili % 2.0493'ten işlem görürken Dolar Endeksi 80'in hemen altında. S&P 500 Endeksi ise günü % 0.05 artışla 1.316 puanla tamamladı. Dow Jones ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq ise hafif geri çekilmelerle günü tamamladılar. Kapanış sonrası gelen Texas Instruments karı beklentilerin altında kalsa da satışlardaki iyileşme ve CEO'nun yaptığı iyimser açıklamalar kapanış sonrası işlemlerde heyecan yarattı. Yine de Avrupa kaynaklı haberler S&P 500 Endeksi vadeli kontratlarını % 0.31 aşağıda tutuyor. ABD cephesinde en önemli takip alanı ise bugün başlayıp yarın sona erecek olan FED toplantısı. Para Politikası Kurulu'ndan sonra ilk kez 17 katılımcının uzun vadeli politika faizi tahminlerinin açıklanacağı günde oynaklığın da artması bekleniyor. Böylece uzun vadeli bir görüş açısı sağlanarak piyasada karar alma mekanizmalarının daha sağlıklı işlemesi ve şeffaflığın artması hedefleniyor.

AVRUPA

Yunanistan ile özel sektör arasındaki görüşmelerin tıkandığı açıklandı. Son gelen bilgilere göre anlaşma yakın olsa da iki tarafın da son tekliflerini yaptıkları belirtiliyor. 200 milyar Euro'dan fazla özel sektör borcu olan ülkenin bunun yarısını ödememek karşılıığında yeni bir tahvil ihraç edeceği ve bu bononun da bir kuponu olacağı biliniyor. Görüşmelerin tıkandığı yer ise bu bononun kuponunun % 3.5 mi yoksa % 4 mü olacağı. Özel sektör % 70 net bugünkü değerden fazla zarar etmemeye çalışırken Yunanistan da borçluluk oranını 2020 itibariyle milli gelirine göre % 120'ye çekmeye çalışıyor.

Diğer yandan Avrupa Maliye Bakanları ülkelerin bütçe açıklarını sınırlayacak otomatik mekanizma için bazı kararlar aldıklarını ancak daha  fazla detayın 30 Ocak'taki Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde belli olacağını açıkladılar. Avrupa Bölgesi İstikrar Fonları olan geçici EFSF ve kalıcı ESM'in birleştirilmesi ve böylece kapasitelerinin 1 trilyon Euro'ya çıkması fikri ise ilgi görmedi. Haberlerin ardından Euro / Dolar dünkü 1.3026 seviyelerini koruyor. Avrupa kaynaklı diğer önemli haber İngiltere'den geldi. İngiltere Merkez Bankası politika yapıcılarından Posen önümüzdeki günlerde ekonomik veri seti izin verirse 275 milyar Sterlin değerindeki tahvil alım programını genişletebileceklerini açıkladı. Pound / Dolar % 0.08 düşüşte ve 1.5555 seviyesinde.

ASYA

Çin, Hong Kong, Güney Kore ve Singapur'un resmi tatil sebebiyle piyasaları kapattığı günde sakin bir seyir görülüyor. MSCI Asya Eneksi değişim göstermiyor. Enerji şirketleri günü yukarıda tutarken finansallarda yer yer satışlar görülüyor. Japonya'da Merkez Bankası Nisan ile başlayacak yeni yıla
ilişkin büyüme beklentisini % 2.2'den % 2'ye revize etti ve Avrupa'yı işaret etti. Enflasyon beklentisi % 0.1'de sabit tutuldu. Hindistan ise para birimindeki değer kayıplarından ve ortalam yüksek enflasyonundan dolayı politika faizini indiremese de gevşeme furyasına katıldı. Haftalık Repoyu %8.5'te sabit bırakan RBI (Hindistan Merkez Bankası), bankaların tuttukları zorunlu karşılıkları ise % 6'dan % 5.5'e indirdi ve böylece BRIC dörtlüsünde bir şekilde faiz indirerek ya da karşılıklarda indirime giderek, her ülke 'Gevşeme' partisine katılmış oldu.

TÜRKİYE

Hazine ihalelerindeki başarılı seyir ve dün iki ihalede toplam 5.7 milyar TL borçlanılmış olması sonucunda gösterge faiz günü % 10.36'dan tamamlarken Dolar / TL de 1.82'nin altına sarktı. Euro / TL 2.37'de ve Sepet Kur 2.0952. Kur ve faizdeki olumlu seyir yurt dışındaki destekleyici hava ile birleşirken bankalara gelen cılız kar satışlarına rağmen sanayi hisselerinin desteğiyle İMKB 100 Eneksi % 0.54 artışla 55.186 puana yükseldi. Bugün de Hazine tarafından düzenlenecek olan iki ihale takip edilecek.

Bugün takip edilecek veri akışı şu şekilde :

- FRANSA OCAK AYI PMI (10.00)
- ALMANYA OCAK AYI PMI (10.30)
- TÜRKİYE TURİST SAYISI (11.00)
- EURO BÖLGESİ OCAK AYI PMI (11.00)
- EURO BÖLGESİ KASIM AYI SANAYİ SİPARİŞLERİ (12.00)
- TCMB FAİZ TOPLANTISI (14.00)
- ABD OCAK AYI RICHMOND FED ENDEKSİ (17.00)
- 2 YIL VADELİ, 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ TAHVİL YENİDEN İHRAÇ EDİLECEK
- 10 YIL VADELİ, 6 AYDA BİR KUPON ÖDEMELİ TAHVİL İHRACI YAPILACAK

 

Twitter.com/Gokhan_Sen
Gökhan ŞEN
Bloomberg HT Araştırma Bölümü