Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ın özel sektör kreditörleri ve Avrupalı yetkililerin, bölgedeki mali krizin kontrol altına alınması için tahvil swapları konusunda hâlâ görüş ayrılığı yaşadığına yönelik sinyallerin etkisiyle euro, 3 haftanın en yükseğinden geri çekildi.

Euro, Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker'ın, Yunanistan'ın borç yükünün hafifletilmesini hedefleyen görüşmelerin, hedefinden saptığını söylemesinin ardından önemli para birimlerinin çoğunluğu karşısında zayıfladı. Fed'in ilk kez politika faizi tahminlerini kamuoyuyla paylaşacağı 2 günlük faiz toplantısının öncesinde dolar talebi sınırlı oldu. Avustralya doları, teknik göstergelerin son kazançların gereğinden fazla olduğu sinyalini vermesi üzerine düşüş kaydetti.

Euroda alımların devam etmesinin çok olasılık dahilinde olmadığını belirten Gaitame.com Research Institute Ltd.'ın analistlerinden Kumiko Gervaise, borç takası anlaşması yapılsa bile, Yunanistan'ın fonlama için piyasalara geri dönebileceğinin garantisi olmadığına dikkat çekti.

Dün, dolar karşısında 1.3053 seviyesinden 4 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini kaydetmiş olan euro, bugün sabah 6:05'de Londra'da 1.3009'dan işlem gördü. Euro/Yen paritesi haftanın ilk gününde yüzde 0.6 kazanç sağlamasının sonrasında bugün büyük bir değişiklik kaydetmedi ve 100.22 yen seviyesinde seyretti. Dolar ise yen karşısında 77.02'den 77.03'e yükseldi.

Brüksel'deki Avrupa Birliği Maliye Bakanları toplantısına başkanlık etmesinin ardından bu sabah erken saatlerde açıklamada bulunan Juncker, kreditörlere, yeni Yunan tahvillerinin ortalama yüzde 4 faize sahip kuponlardan oluşması taleplerini geri çekmeleri çağrısında bulundu. Önümüzdeki hafta yapılacak Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nin öncesinde politika yapıcılar, yeni maliye düzenlemeleri ve borç krizindeki ülkeler için kurtarma fonunun genişletilmesi konularını görüştü.