Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan Merkez Bankası 2009'dan bu yana ilk kez bankaların zorunlu karşılık oranlarını düşürdü ve önümüzdeki aylarda faiz indirimlerinin olabileceğinin sinyalini verdi.

Hindistan, bankaların nakit rezerv oranını yüzde 6'dan yüzde 5.5'e çekti. Bankanın bu hamlesi, ticari bankalara 320 milyar rupi katkı sağlayacak. Bloomberg anketine katılan 21 ekonomistin yalnızca 3'ü bu indirimi öngörürken, bu 3 kişinin 2'si munzam karşılık hamlesinin 25 baz puanla sınırlı olacağı tahmininde bulunmuştu. Hindistan Merkez Bankası geri alım oranını ise 2. kez yüzde 8.5'te bıraktı.

BRIC ülkelerinin diğer üyeleri Brezilya, Çin ve Rusya, Avrupa'daki borç krizinin küresel büyümeyi yavaşlatmasıyla, Hindistan'dan hızlı davranarak son haftalarda faizlerde ya da munzam karşılık oranlarında indirime gitti. Rupideki zayıflıkla daha da tetiklenen Hindistan'daki enflasyon oranları, diğer BRIC ülkelerinin üzerinde seyrediyor. Ancak Hindistan'ın enflasyonu geçtiğimiz ay son 2 yılın en düşük hızına gerileyerek, merkez bankası başkanı Duvvuri Subbarao'ya, üçüncü çeyrekte 2009'dan bu yana en düşük büyümesini kaydeden Hindistan ekonomisine nakit enjekte edebilmesi için alan yarattı.

Yes Bank Ltd.'ın Mumbay'daki başekonomisti Shubhada Rao, faiz kararının öncesinde, likidite açığının kaygı verici hâle gelmeye başladığını, bugünkü kararın nakit sıkıntısını gevşetmeye yönelik olacağını, ancak enflasyonun, bankayı sınırladığını söyledi.