Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası BOJ, Avrupa'daki borç krizinin küresel talebi düşürmesi ve yeni güçlendirmesiyle, Nisan'da başlayacak olan mali yıl için büyüme tahmini düşürdü; politika faizini ise sıfıra yakın seviyede sabit bıraktı.

BOJ Başkanı Masaaki Shirakawa ve diğer merkez bankası üyeleri 2012 mali yılı için büyüme tahminini, Ekim ayında belirlemiş olduğu yüzde 2.2'den yüzde 2'ye çekti. Japonya Merkez Bankası enflasyon beklentisini ise değiştirmedi ve yüzde 0.1 olarak belirledi.

Büyüme tahminindeki indirim,BOJ'un Avrupa'daki borç krizinin ihracatları yavaşlatacağından ve yenin, şirketlerin kârlarına zarar verecek şekilde rekor yükseğe yakın seyretmesinden ileri gelen kaygıları bir kez daha ortaya ortaya koyuyor. Shirakawa, Avrupa'daki durumu en büyük tehdit olarak nitelerken, aralarında Naka Matsuzawa'nın da bulunduğu analistler, sorunlar ciddi ölçüde kötülemedikçe Shirakawa'nın daha fazla gevşeme hamlesinde bulunmayabileceğini söyledi.

BOJ'un Avrupa'daki kredi sıkışmasını en büyük risk olarak gördüğünü hatırlatan Tokyo'daki Nomura Securities'in baş yatırım stratejisti Matsuzawa, "sorun yeniden yükselişe geçmeden, daha fazla gevşeme hamlesi yapılmayacaktır" dedi.

Japonya Merkez Bankası varlık alım fonunu 20 trilyon yende, kredi programını da 35 trilyon yende sabit tuttu. Politika faizi ise yüzde 0-0.1 aralığında bırakıldı.