Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde hizmet ve imalat sanayi sektörleri, Ocak ayında, bölgenin en büyük ekonomisi olan Almanya'daki "güçlü" performansın etkisi ile, beklenenden daha fazla genişledi.

Londra merkezli Markit Economics'in açıkladığı veriye göre, Euro Bölgesi'nde hizmet ve imalat sanayini birlikte gösteren Bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), Ocak ayında, Aralık ayı seviyesi olan 48.3'ten 50.4 seviyesine çıktı. Bloomberg News'un anketine katılan 17 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 48.5 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Bu verinin 50 seviyesinin üzerinde çıkması, sektörde genişleme olduğunu işaret ediyor.

Avrupalı maliye bakanları, dün özel sektör alacaklılara Yunanistan'ın borçlanma kağıtlarında daha fazla zarar üstlenme çağrısında bulunmalarının ardından, bölgedeki borç krizine uzun dönemli çözüm bulmak için görüşmelerine bugün de devam ediyorlar. Ekonomik kargaşanın toparlanmayı olumsuz etkilemesine karşın, yatırımcı ve Tüketici Güvenini gösteren bazı verilerde iyileşme oluyor ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, 2012 yılının "çok daha iyi" olacağını söyledi.

Markit başekonomisti Chris Williamson, bugün yaptığı açıklamada, "Euro Bölgesi ekonomisi Ocak ayında istikrar kazanmış görünüyor" dedi ve "Ancak  iyileşme konusunda temkinli konumumuzu koruyoruz. Yeni işletmelerin açılmasındaki düşüş sürüyorç. Bu, üretimde Ocak ayında görülen marjinal artışın, firmaların birikimlerinden yemelerinin bir sonucu anlamına geliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Markit, Euro Bölges'nde imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksinin 46.9'dan 48.7'ye, hizmet sektörü endeksinin ise 48.8'den, son beş ayın zirvesi olan 50.5'e çıktığını da açıkladı.