Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's'un not indirimine rağmen, yatırımcılar Fransız ve Avusturyalı hazine tahvillerine para akıtmaya devam ediyor.

İki ülkenin kredi notunun S&P tarafından 13 Ocak'ta AAA'dan AA+'ya çekilmesinden bu yana, Fransız ve Avusturya varlıkları, AAA nota sahip şirket tahvillerini geride bırakıyor. Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin Ağustos ayında AAA kredi notunu kaybetmesinden bu yana ABD hazine tahvilleri de AAA notlu kurumsal tahvillerinin de 3 katı üzerinde getiri sağladı. Durum, diğer kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch Ratings'in de S&P gibi not indirimi yapması hâlinde değişebilir ve fonları yalnızca AAA notuna sahip varlıklar yatırımlarını ellerinde tutmaya itebilir.

Not indirimlerinden bu yana çok büyük bir değişikliğin olmadığını belirten Londra'daki JP MOrgan Asset Management'ın küresel stratejistlerinden Tom Elliott, "yalnızca AAA notlu tahvil bulundurmak zorunda olanlar hariç, yatırımcıların umursamadığını görüyoruz. Yeni risksiz varlıkların
AAA notlu şirket tahvilleri olduğuna dair bir tartışma da vardı ama bu olmadı" dedi.

S&P 13 Ocak'ta, Avrupa'daki 3. yılına giren mali krizin çözümüne yönelik son politika hamlelerinin "yetersiz" olduğu gerekçesiyle 9 Avrupa ülkesinin kredi notunu indirmişti. Fransa ve Avusturya'nın kredi notu AA+'ya çekilmişti. S&P aynı zamanda Malta, Slovakya ve Slovenya'nın da kredi notlarını birer kademe indirmiş, İtalya, İspanya, Portekiz ve Kıbrıs'ta ise 2 kademelik not indirimine gitmişti.

S&P, ülkelerin notunu indirmesinin 3 gün sonrasında bölgenin kurtarma fonu olan EFSF'nin de notunu AAA notunu düşürmüştü.