Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İşsizlik oranındaki düşüş ve imalattaki toparlanma ABD ekonomisindeki büyümenin hız kazandığına işaret ediyor; ancak bazı ekonomistlerin, rakamların göründükleri kadar iyi olmayabileceğini söylüyor.

Goldman Sachs Group Inc. ve Nomura Securities International Inc.'in analistlerine göre, bunun sebeplerinden birisi Lehman Brothers Holdings Inc.'in iflasının ardından 2008'in sonlarında ve 2009'un başlarında ekonominin gördüğü sert düşüşün, aynı zamanda mevsimsel değişikliklerden arındırmak için kullanılan modellere de zarar vermiş olması.

ABD Çalışma Bakanlığı'nın rakamları işsizliğin geçtiğimiz 2 ayda yüzde 0.4 gerilediğini gösterirken, ISM İmalat Endeksi de Ağustos ayının sonundan bu yana 3 puan yükseldi. Dünyanın en büyük ekonomisin güçlendiğine yönelik sinyaller, Standard&Poor's 500 Endeksi'ni son 8 haftada yüzde 14 yukarı taşıdı.

Finansal krizin birçok göstergedeki mevsimsel faktörleri etkilemiş olduğuna dikkat çeken Goldman Sachs'in kıdemli ekonomistlerinden Andrew Tilton, bu durumun kışın başındaki rakamların daha iyi, bahardaki rakamların ise daha kötü görünmesine neden olabileceğini belirtti.

Ekonomik verilerin çoğunluğu aylık karşılaştırmalar yapılabilmesi için mevsimsellikten arındırılıyor. Bu değişiklikler olmadan, örneğin inşaat sektöründe her zaman yaz aylarında sıçrama, kış aylarında ise düşüş görülecektir.

Düzeltme işlemleri, Lehman Brothers gibi 1 defaya mahsus şoklar ya da tekrarlayan trendler arasında ayrım yapılabilmesi için kullanılıyor.