Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası piyasalar, Apple Inc.'nin çeyrek dönem karını ikiye katlamasınden olumlu etkileniyor. Öte yandan, piyasalarda dikkatler, Fed Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) açıklayacağı faiz tahminlerine çevrilmiş durumda.  Asya hisse senetleri ve ABD endeks vadeli kontratları yükselirken, Japon yeni, Japonya'nın 31 yıl sonra ilk kez yıllık bazda dış ticaret açığı vermesi sonrası değer kaybetti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 14:08'de yüzde 0.7 yükselerek 31 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Nasdaq-100 endeks kontratı, Aplle hisselerinin seans sonraı işlemlerde yüzde 12 yükselmesinin ardından yüzde 1'lik bir sıçrama gerçekleştirdi. Dolar euro karşısında, son üç haftanın zirvesinden yüzde 0.3 geriledi ve yen karşısında yüzde 0.2 değer kazandı. Avustralya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, Reserve Bank tarafından açıklanan enflasyon göstergesinin tahminlerin üzerinde çıkmasının ardından dokuz baz puan yükseldi. Bakır son dört ayın zirvesine çıktı.

Apple, 9 Ocak'ta başlayan bilanço döneminde, kar açıklayan 82 Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi şirketinden beklenden daha iyi kar enden 53 şirketin arasında yer alıyor. Başkan Obama, dün üçüncü Ulusa Sesleniş konuşmasını yaptı ve Fed bugün ilk kez faiz tahminlerini açıklamaya hazırlanıyor. İş dünyası ve siyasetin önde gelen temsilcileri, Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantıları için İsviçre'nin Davos kentinde bir araya geliyor.

Tokyo'da Shinkin Asset Management Co.'dan Naoki Fujiwara, "Yen zayıflıyor ve ihracatçıların karlarını destekliyor" dedi ve "Yatırımcıların küresel ekonominin parlak tarafına bakma ihtimali daha yüksek" değerlendirmesinde bulundu.