Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz yıl enflasyon konusunda sıkıntı çeken İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn King, enflasyonun yavaşlamasıyla, bankanın İngiliz ekonomisini desteklemek ve yeni risklere karşı korumak üzere tahvil alımlarını artırmak için alan yarattığını belirtti.

Enflasyon ve ücret büyümelerindeki yavaşlamanın faizleri düşük tutma, hatta gerekirse enflasyonun yüzde 2'nin altına gerilemesini önlemek için tahvil alımlarını artırma fırsatı verdiğini söyleyen King, sıkı kredi şartlarının ekonomik toparlanmayı desteklemeyi sürdüreceğini savundu.

İngiltere'de bugün açıklanacak olan büyüme rakamlarının, ülke ekonomisinin 4. çeyrekte küçülerek, İngiltere'yi 2.5 sene içerisinde ikinci kez resesyonun eşiğine getireceği düşünülüyor. Merkez bankası bugün aynı zamanda 275 milyar sterlinlik tahvil alım programını ve yüzde 0.5'te seyreden faizini sabit tuttuğu 12 Ocak'taki para politika toplantısının tutanaklarını da yayınlayacak.

Uluslararası Para Fonu IMF dün İngiltere'nin 2012'ye ait büyüme tahminini yüzde 1.6'dan yüzde 0.6'ya indirdi. IMF, Euro Bölgesi'nin "orta ölçekli bir resesyona girebileceğini" belirterek, küresel büyüme tahminini de yüzde 4'ten yüzde 3.3'e çekti. Avrupalı maliye bakanları dün kreditörlerden Yunanistan için daha fazla taviz isteyerek, Brüksel'de 2 gün devam eden toplantılarını sonlandırdı.

Avrupa ekonomilerinin mali durumlarındaki küçülmenin büyüme üzerindeki olumsuz etkilerinin Euro Bölgesi'nin tümünü aşağı çektiğini belirten King, büyük ekonomilerde soğumanın göründüğüne yönelik sinyallerin de olduğunu, tüm bunların "küresel yavaşlamaya" işaret ettiğini söyledi.

Yine Mervyn King, küresel ekonomideki durumun ciddi olsa da, "tamamen umutsuzluğa kapılmak için bir neden olmadığını" ve her krizin eninde sonunda bittiğini savundu.