Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa istikrar fonlarının birleşmesinin Avrupa için güçlü bir güven sinyali olabileceğini bildirdi.

Lagarde, Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, 2013 yılında sona erecek Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ve Temmuz ayında yerini alması beklenen Avrupa İstikrar Mekanizmasının (ESM) kaynaklarının ortak bir potada birleşmesinin Avrupa'ya güven anlamında çok güçlü bir sinyal olabileceğini söyledi.

Liderlerin bölgedeki krizi çözmek üzere daha fazla irade göstermesi gerektiğine işaret eden Lagarde, Euro Bölgesi'ne üye ülkelerin krizle başa çıkabilmek için daha geniş bir güvenlik duvarı oluşturması gerektiğini belirtti.

IMF Başkanı Lagarde, gelecek haftalarda doğru kararlar alınması halinde bu yılın sonunun başından daha iyi olacağını ifade etti.

Avrupa'nın mevcut kurtarma fonu EFSF'nin miktarı 250 milyar euro, Temmuz ayında EFSF'nin yerini alması beklenen ve Avrupa'nın daimi kurtarma fonu olacak ESM'nin ise 500 milyar euro kaynağı olması bekleniyor.

İki fonun binleşmesiyle Avrupa'daki sorunlu ülkelere yardım için oluşturulacak fon miktarı 750 milyar euroya yükselecek.

IMF Başkanı Lagarde ve pek çok Avrupalı yetkilinin Avro Bölgesi'ndeki borç krizinin üstesinden gelebilmek için iki fonun birleştirilmesi önerisine Almanya ısrarla karşı çıkıyor.

Almanya tarafından dün yapılan açıklamada, iki fonun 2013 yılı Temmuz ayında birleştirilmesine ilişkin herhangi bir kararın olmadığı belirtildi.