Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'ye konuşan Doğuş Oto Yönetim Kurulu Başkanı Aclan Acar, 2012'nin geçen yıla oranla daha zor bir yıl olacağını ve otomotiv sektöründe daralma olabileceğini belirtti.

Dünyanın önemli bir kırılma dönemini yaşadığını ve Davos toplantılarının daha önemli hale geldiğini belirten Acar "Bu dönemde yeniden şekillenen dünya meseleleri siyasi, ekonomik ve onun dışında çeşitli sosyal konular burada tartışılıyor. Dolayısıyla bu toplantılar her zamankinden daha büyük önem taşıyor. Önemli fikir tartışmaları olacak, onları izleyeceğiz. Ve yeni şekillenen dünyanın da nereye doğru gideceğini göreceğiz." ifadesini kullandı.

Türkiye'de otomotiv piyasasının bir önceki yıla göre %13 ile 15 civarında bir daralma yaşayacağını beklediklerini söyleyen Acar, " 2011 tabii çok olağanüstü iyi bir yıldı. 2012, 2010'a göre daha iyi bir yıl olacak ama 2011'e göre bir miktar küçülecek diye bekliyoruz. Genel büyüme hızını da %4,5 – 5 bandında olacak diye bekliyoruz. Dolayısıyla fena bir yıl olmayacak. Yani 2011'e göre biraz daha daralma olur ama 2010'a göre daha iyi bir yıl olacak diye bekliyoruz" dedi.

Doğuş Oto'nun 2012 satış hedefinin "95 bin adet" olduğunu bildiren Acar, "Bizim normal pazar payımız %12 – 13 bandındadır. Yani yine aynı pazar payımızı korumayı bekliyoruz" dedi.

Özlem Dalga'nın 'TL'de yaşanan değer kaybı satışlarınızı nasıl etkiledi?' sorusuna Acar, "2011 yılını ikiye bölmek lazım. İlk yarısı çok daha hızlı gelişmeydi ama o tarihlerde tabii cari açık baskısı o kadar fazla değildi. İlk iki çeyrekte cari açık baskısını görünce tabii gerek kurda, gerek faizlerde gerekse vergilerde yansımasını gördük. Biliyorsunuz otomotive özellikle büyük motorlu araçlara bir de vergi artışı geldi. Bunlar pazarı daralttı yani son iki çeyrekte biraz daha küçülme yaşandı.

Buna rağmen yılın tamamında Türkiye rekor bir otomotiv satışına ulaştı. Eğer bunlar olmasaydı muhtemelen milyon adet üzerine çıkacak bir pazardan bahsediliyordu yılın başında. Ama tabii Türkiye'nin dinamikleri, iç dinamikleri, tüketim potansiyeli, cari açık konusu bu kadar büyük ithalatı kaldırmıyor maalesef. Bir yerde bir tepki hemen doğuyor. Bu yıl biraz daha rahat olacak diye düşünüyorum, çünkü en azından cari açık geçtiğimiz yıla göre daha kontrollü gidiyor. Kurlardaki denge oturdu artık"  yanıtı verdi.

Acar ayrıca TL'nin bu yıl değer kazanacağı tahmininde bulundu.