Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın faizleri daha uzun süre sıfıra yakın tutacağının sinyalini vermesin,m Asya'daki yüksek getirili varlıkların talebini artırması sonucunda Asya paraları değer kazandı.

Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi, Fed'in faizlerin 2014'e kadar sıfıra yakın seyretmesini beklediğini söylemesinin ardından 2. gününde yükseldi ve yüzde 1.6'ya varan bu ayki kazançlarını genişletti. Malezya ringgiti 31 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, Güney Kore wonu, yatırımcıların yerel hisse senedi piyasasına Ocak'ta 4.5 milyar dolar yatırmasının ardından son 2 ayın zirvesine tırmandı.

Dolardaki zayıflığın, won dahil olmak üzere Asya paralarına erken bir destek sağladığını belirten Industrial Bank of Korea'nın baş Döviz yatırımcılarından Kim Sung Soon, büyümenin güven sarsacak seviyede yavaşlamadığını savundu.

Malezya ringgiti, ABD doları karşısında yüzde 1.3 kazançla 3.0435 seviyesine, won yüzde 0.4 değerlenerek 1,121.32'ye ve Tayland bahtı da yüzde 0.7 artışla 31.38 düzeyine çıktı. Çin ve Tayvan Borsaları bugün de tatil sebebiyle kapalıydı.

Geçtiğimiz yıl borçlanma maliyetlerini en azından 2013'ün ortasına kadar yükseltmeyeceğini açıklamış olan Fed, dün "rekor düşük" seviyedeki faizleri 2014'e kadar sürdüreceğini söyledi. Fed'deki politika yapıcılar, toparlanmayı, kredi piyasasındaki krizden korumak için Aralık 2008'den bu yana değiştirmediği faizleri bu toplantısında da yüzde 0-0.25 aralığında bıraktı.