Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'ı kurtarma maliyetine ilişkin anlaşmazlıklar öne çıkarken, ülkenin kreditörleriyle borç takası görüşmeleri bugün yeniden başlıyor.

Avrupalı maliye bakanlarının, tahvil sahiplerinden Yunanistan'ın borcunda daha fazla zarar yazmalarını istemesinin ardından kreditörlerin adına müzakereleri yürüten Charles Dallara ve Jean Lemierre bugün yeniden Atina'ya dönüyor. Uluslararası Para Fonu IMF ise tartışmaları bir aşama ileri götürerek, özel sektörün yeterli olmaması hâlinde kamu sektöründeki kreditörlerin de devreye girmesini istedi.

Avrupalı yetkililerin, özel sektör kreditörleriyle Yunanistan'ın nominal değeri 200 milyar euroyu bulan tahvillerinde gönüllü olarak yüzde 50 oranında zarar yazılmasında uzlaşmasının 3 ay sonrasında taraflar hâlâ daha yeni çıkarılacak tahviller konusunda bir çözüm bulmaya çalışıyor. O zamandan bu yana, ekonominin beklentinin üzerinde daralması, 2020 itibariyle borçlarının, GSYH'sinin yüzde 120'sine çekilmesi hedeflenen Yunanistan'ın işi daha da zorlaştı. Özel sektör kreditörleri ile liderlerin uzlaşması, 20 Mart'ta 14.5 milyar euro itfa yapması gereken Yunanistan'ın ikinci kurtarma paketi için zorunlu.

Avrupa ve euronun geleceği için Çözümü ertelemenin maliyetinin çok yüksek olduğunu belirten Banca Ifis SpA'nın CEO'su Giovanni Bossi, tarafların anlaşmaya yakın olduğunu, bunun bir an önce halledilmesi gerektiğini söyledi.