Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Metal taleplerinin, ABD Merkez Bankası Fed'in sıfıra yakın seyreden faizlerini 2014'e kadar değiştirmeyeceğini söylemesinin ardından artmasıyla bakır, ikinci gününde de yükseldi.

Fed dün borçlanma maliyetlerinin 2014'ün sonlarına kadar rekor düşük seviyede seyredeceğini söyledi. Banka, daha önceden düşük faizleri 2013'ün ortalarına kadar değiştirmeyeceğini söylemişti. ABD Merkez Bankası aynı zamanda büyümeyi desteklemek için tahvil alımlarını artırabileceğini de belirtti. Bakırdaki kazançlarda, bakırı Londra Metal Borsası stoklarından çekme siparişlerinin Mayıs 2009'dan bu yana en yüksek seviyesine çıkması da etkili oldu.

Kopenhag'daki Danske Bank A/S'nin faiz, Döviz ve emtia stratejisi müdürü Arne Lohmann Rasmussen, piyasanın, Fed'in faizleri düşük tutacağı konusunda teyit aldığını, böylece 2 yıl da ucuz dolar kullanılabileceğini söyledi. Zayıf dolar, dolarla fiyatlanan metali daha ucuz hâle getiriyor.

3 aylık bakır kontratları Londra'da 10:16 itibariyle yüzde 2.2 değerlenerek, metrik ton başına 8,570 dolardan işlem gördü. Bakır, 8,595 dolar seviyesinden 19 Eylül'den bu yana en yüksek düzeyine işaret ederek, Ağustos'tan bu yana ilk kez 200 günlük hareketli ortalamasını aştı. Mart vadeli bakır kontratları, Comex borsasında ise yüzde 1.6 kazançla 3.8925 dolardan fiyatlandı.

İngiltere'de 6 temel sanayi metalinin işlem gördüğü Londra Metal Borsası, 2011'deki yüzde 22'lik düşüşünden sıçrayarak bu yıl yüzde 12 yükseldi. Kalay ve çinko yüzde 19 değerlenmeyle, kazançlara öncülük ediyor.