Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Merkez Bankası'nın sıfıra yakın seyreden faizleri 2014 süresince değiştirmeyeceğinin sinyalini vermesi üzerine hisse senetleri 3 ayın en yükseğine tırmandı; bakır ve ABD hazine kağıtları da değerlendi. ABD Endeks Vadelileri geri sıçradı; dolar ise zayıfladı.

MSCI Tüm Dünya Endeksi yüzde 0.7 kazanç sağlarken, Standard&Poor's 500 Endeksi yüzde 0.3 düşüşün ardından toparlandı ve yüzde 0.3 yukarıda seyrediyor. 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi 6 baz puan gerileyerek yüzde 1.94 oldu ve geçtiğimiz haftadan bu yana kaydettiği düşüşü genişletti. Dolar, yen karşısında yüzde 0.3 değer kaybetti. Avrupa'daki özel sektör CDS'leri 5 ayın en düşüğüne geriledi. 24 ham maddeyi kapsayan S&P GSCI Endeksi, bakır ve doğal gazın öncülüğünde yüzde 0.9 yükseldi.

Fed Başkanı Ben Bernanke dün faizleri 2014 boyunca düşük tutacaklarını söylemesinin ardından politika yapıcıların  büyümeyi desteklemek için 3. tur tahvil alım programına gidebileceğini aktardı.

Dünyanın en büyük tahvil fonu Pacific Investment Management Co.'nun CEO'su Bill Gross, Twitter'dan yolladığı mesajında üçüncü, dördüncü ve beşinci tur tahvil alım programlarının olacağını yazdı. "Bernanke'nin dünyaya hediye veriyor" diyen Baring Asset Management Ltd.'ın Hong Kong'taki varlık stratejisti Khiem Do, Bernanke'nin toparlanmayı garanti altına almak istediğini ve bunun hisse senedi piyasaları ve riskli varlıklar için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Stoxx 600 Europe Endeksi yüzde 0.7 yükseldi. Endekste düşüş kaydeden her hisseye karşılık 9 hisse değerlendi. Rio Tinto Group ve BHP Billiton Ltd. yüzde 3'ün üzerinde kazançla maden şirketlerinde görülen ralliye öncülük etti. Dünyanın en büyük bilgisayar faresi üreticisi Logitech International SA, şirketin kâr ve satış tahminlerini düşürmesinin ardından yüzde 13 değer kaybederek son 4 ayın en sert düşüşüne işaret etti.