Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Emtia fiyatlarının enerji ve maden hisselerini yukarı çekmesi ve yendeki yükselişin Japon ihracatçılarına değer kaybettirmesi arasında kalan Asya Borsaları, kazançlar ve kayıplar arasında gidip geldi.

Avustralyalı petrol ve doğalgaz üreticisi Woodside Petroleum Ltd. yüzde 1.5 değer kazandı. Japonya'nın en büyük ikinci otomobil üreticisi Honda Motor Co., ülkenin başbakanı Yoshihiko Noda'nın yendeki güçlenmeyi durdurma hamlelerinin işe yaramamış olduğunu söylemesinin ardından yüzde 1.9 geriledi. Elektronik üreticisi NEC Corp., şirketin 4 yılda 3. kez zarar açıklamasının etkisiyle yüzde 7.1 düşüş kaydetti. Hong Kong'taki güneş panelleri üreticisi GCL-Poly Energy Holdings Ltd., Çin ve Almanya'daki pazarının genişleyeceğinin speküle edilmesinin ardından güneş enerjisiyle bağlantısı olan şirketlerdeki kazançlara öncülük etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi ufak bir değişiklikle 122.63 puandan işlem gördü. Bu hafta 6. kez haftayı artıda kapamaya hazırlanan endeks, yüzde 1.6 artışla 15 Ekim'den bu yana en uzun süreli kazanç dönemine işaret etti. Hisseler, ABD'deki ekonomik güçlenme sinyalleri ve Çin'in büyümeyi desteklemek için para politikasını gevşeteceğine yönelik spekülasyonun etkisiyle değerlendi.

Tüm dünyanın parasal genişlemeye doğruğu seyrettiğini söyleyen Tokyo'daki Mizuho Asset Management Co.'nun yatırım yöneticilerinden Seiichiro Iwamoto, Avrupa ve ABD'nin piyasaya çok fazla likidite enjekte ettiğini, bunun da emtiayı desteklediğini belirtti.

Japon Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.1 düşerken, Güney Kore Kospi Endeksi yüzde 0.4 artış kaydetti. Hong Kong'taki Hang Seng Endeksi'nde büyük değişiklik görülmedi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi yüzde 0.4 primlendi. Çin, Vietnam ve Tayvan borsaları, ay takvimine göre Çin Yen Yılı tatilleri sebebiyle bugün de kapalıydı.