Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, ABD'de birinci el konut fiyatlarının, beklenmedik bir şekilde, son dört ayda ilk kez düşmesinin ardından, son üç günde ilk düşüşünü gösterdi ve haftalık kazancını daralttı. Nikel, alüminyum ve çinko da değer kaybetti

Üç ay vadeli bakır kontratı, Londra Metal Borsası'nda (LME) yüzde 0.6 düşerek, Tokyo saati ile 14:47'de ton başına 8,542.50 dolara indi. Fiyatlar dün 8,610 dolar ile Ekim ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkmıştı. Metal bu hafta yüzde 3.9 yükseldi ve üç hafta üst üste değer kazanarak,Temmuz ayından bu yana en uzun srüeli çıkış dönemini gerçekleştirdi.

Sanayi metalleri, Temmuz 2009'dan bu yana en iyi aylık performansını göstermeye hazırlanıyor. Altı metali içeren LME Endeksi bu ay yüzde 14 yükseldi ve Aralık ayındaki en düşük seviyesinden yüzde 19'luk bir çıkış gösterdi. Metal böylece, bazı analistler tarafından boğa piyasası olarak adlandırılan yüzde 20'lik yükselişe yaklaşmış oldu. Kalay bu yıl yüzde 26 yükseldi ve Bloomberg tarafından izlenen 80 kalem arasında en iyi performansı gösteren araç oldu. Bakırın 14 günlük RSI'ı dün 71.49 seviyesine tırmandı. Bu teknik analiz göstergesinin 70 seviyesi ve üzerine çıkması, bazı teknik analistler tarafından, düşüşün yaklaşması olarak değerlendiriliyor. Çin'de piyasalar yeni yıl tatili nedeniyle kapalı.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analisti Mark Pervan, "Çin'in kapalı olması bakırda işlem hacmini düşürüyor ve özellikle fiyatlar aşırı alım durumunda ise, bir rallinin peşine takılma konusunda temkinli olmalıyız" dedi.

ABD'de dün açıklanan birinci el konut satışları yüzde 2.2 düşerek 307,000'e geriledi. Konut sektörü, 1963'e kadar giden veriler dikkate alındığında, en kötü senesini yaşadı.