Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, dünyanın en büyük ham petrol tüketicisi ABD'deki toparlanma işaretleri ile birlikte, son bir haftanın en yüksek seviyesi yakınlarında seyrediyor ve son üç haftada ilk kez haftalık kazanç gerçekleştirmeye hazırlanıyor.

Petrol vadeli kontratları, dün ikinci gün üst üste yükseldikten sonra, New York'ta fazla değişiklik göstermedi. ABD'de dayanıklı tüketim malları siparişleri Aralık ayında beklenenden daha hızlı arttı. Öte yandan, bu hafta açıklanan veriler, ABD'de benzin talebinin iki ayı aşkın sürenin en hızlı artışını gerçekleştirdiğini gsöterdi. Avustralya'da ham petrol üretimi, tropikal fırtına Iggy'nin bazı platformların kapanmasına neden olmasından dolayı dörtte bir oranında düşebilir. Brent petrolü ile Nymex petrolü arasındaki fiyat farkı ikinci günde de genişledi.

Sydney'de CMC Markets Asia Pacific Pty'nin piyasa strateji müdürü Michael McCarthy, "Son birkaç aydır ABD'den gelen veriler, ekonomide toparlanma olduğunu gösteriyor" dedi ve "Brent ve Batı Teksas petrolü arasındaki fiyat farkı tekrar hızlı artış gösteriyor. Bu, Orta Doğu kaynaklı potansiyel arz sıkıntıların traderların tekrar akıllarının bir köşesinde olduğunu işaret ediyor" değerlendirmesinde bulundu. Fiyatlar bu hafta yüzde 1.3 ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 17 arttı.

Mart vadeli petrol kontratı Nymex eketronik işlemlerinde 7 sent yükselerek, Sydney saati ile 16:22'de varil başına 99.77 dolara çıktı. Bu kontrat dün 30 sent yükselerek varil başına 99.70 dolara çıkmış ve 19 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü.

Avrupa gösterge kontratı Mart vadeli Brent petrolünün varil fiyatı dün 35 sent yükselerek 111.14 dolara çıktı. Avrupa ve Amerika gösterge petrol kontratları arasındaki fark 11.37 dolara çıktı. Bu fark 18 Ocak'ta 9.9 dolardı ve 14 Ekim'de 27.88 dolar ile rekor seviyeye ulaşmıştı.